„Vučić je leševima bez glava izvršio psihičko nasilje“

Showbiz 18. mar. 202111:38 > 12:36
Podeli:
Foto: Arhiva, Tanjug/Rade Prelic, Newsmax Adria

"U konkretnom slučaju narušeno je ljudsko dostojanstvo žrtava, njihovih roditelja, prijatelja kao i korisnika medijskih usluga koji su bili izloženi psihičkom nasilju gledajući uznemirujuće snimke. Nema javnog interesa koji to može da opravda, kao ni činjenicu da su kompromitovani dokazi iz krivičnog postupka", odgovor je Judite Popović, članice Saveta REM na konstataciju Olivere Zekić da predsednik Vučić emitovanjem obezglavljenih tela na više od 10 televizija, među kojima su i one sa nacionalnom frekvencijom, nije uznemirio javnost.

PROČITAJTE JOŠ

Judita Popović, članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), navodi da je na konferenciji za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prilikom koje su prikazane odsečene glave navodnih žrtava kriminalne mafije, povređene odredbe člana 50 Zakona o elektronskim medijima, kao i član 21 Pravilnika o ljudskim pravima u oblasti pružanja medijskih usluga. Ovakva izjava u direktnoj je suprotnosti sa izjavom predsednice Saveta REM Olivere Zekić, koja je juče za Nova.rs istakla da REM neće pokrenuti postupak protiv televizija sa nacionalnim frekvencijama koje su emitovale pomenutu konferenciju.

„Pokrenuti su postupci protiv Hepija i Pinka zbog povrede ljudskih prava, govora mržnje i diskriminacije. Kada je reč o konferenciji za medije predsednika Srbije, moje mišljenje je da su prikazanim snimcima ubijenih ljudi povređene odredbe člana 50 ZEM kao i člana 21 Pravilnika o ljudskim pravima u oblasti pružanja medijskih usluga, kojima je zabranjeno prilikom prikazivanja stvarnih događaja narušavati ljudsko dostojanstvo naročito prikazujući žrtvu nasilja“, govori Popović za Nova.rs.

S druge strane, predsednica Saveta REM Olivera Zekić, juče je u razgovoru za Nova.rs rekla da „prkazivanje odsečenih glava nije uznemiravanje javnosti“.

„Kod emitovanja odsečenih glava nema pokretanja postupka, jer smo većinom glasova doneli odluku da nije bilo nikakvog uznemiravanja javnosti. To je bio javni interes, za razliku od gospođe Judite Popović, koja je tvrdila suprotno i bila je jedina koja je iznela takvu vrstu mišljenja”, navela je ona.

Na sednici Saveta REM koja je održana u utorak, 16. marta ove godine, nije bilo ni reči o izradi pravilnika o ograničenju emitovanja rijalitija u periodu od 23 sata do 6 ujutru. Prema rečima Olivere Zekić – neće u dogledno vreme.

“Pravilnik o rijalitiju nije uopšte bio na dnevnom redu, niti će, iz prostog razloga što je prošle godine stavljena tačka na tu priču, i nema izrade pravilnika o rijalitiju. Ja nisam bila u REM-u kada je pokrenuta priča o tom pravilniku, ali ta odluka je sada stavljena ad akta. Ne verujem da ćemo uopšte u dogledno vreme pokretati to pitanje. Tako je odlučeno”, istakla je Zekić ranije u razgovoru za Nova.rs.

Judita Popović je u ranijem razgovoru za Nova.rs, a nakon emitovane konferencije za medije, istakla da je užasnuta prikazanim.

„Ako mene pitate kao građanku i kao članicu REM, ja vam kažem da bih pokrenula postupak. Da li će REM to i uraditi, čisto sumnjam. Ja sam manjina među članovima REM. S obzirom na to kako se do sada glasalo i pristupilo ozbiljnim problemima, ne očekujem da bi ostali članovi Saveta podržali moju inicijativu za pokretanje postupka po službenoj dužnosti. Ne mogu da prejudiciram, ali ostajem pri tome da bih ja lično sigurno reagovala kako je u nadležnosti REM. E sad, da li će REM uraditi to, veliko je pitanje”, objasnila je Popović za naš portal ranije.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar