Foto: Marco BERTORELLO / AFP / Profimedia, JOERG CARSTENSEN / AFP / Profimedia, Mudrats Alexandra / TASS / Profimedia

Svi predstavnici Srbije na Evroviziji bili su izuzetno popularni te godine kada su se takmičili, a kasnije su neki nastavili da grade uspešne muzičke karijere, dok su pojedini krenuli potpuno drugim putem.

Ana Đurić Konstrakta, koja je predstavljala Srbiju na ovogodišnjoj Evroviziji i zauzela visoko peto mesto u finalu takmičenja, ne prestaje da intrigira javnost.

PROČITAJTE JOŠ:

Njena numera „In Corpore Sano“ i upečatljiva koreografija postale su pravi hit, a mnogi joj predviđaju blistavu karijeru, iako se ona već godinama bavi muzikom i mnogi su i pre Evrovizije bili upoznati sa njenim likom i delom. Naša zemlja već dugi niz godina učestvuje na Evroviziji, neki od predstavnika su nakon takmičenja izgradili zavidne karijere, a neki su otišli potpuno drugim putem.

Nakon 1992. godine kada nas je na najvećem muzičkom takmičenju u Evropi predstavljala Eksta Nena, Srbija nije učestvovala na Evroviziji sve do 2004. godine. Tada se Srbija i Crna Gora prvi put pojavila na Evroviziji kao nezavisna država sa kompozicijom „Lane moje“ u izvedbi Željka Joksimovića. Muzičar je u finalu je zauzeo 2. mesto od ukupno 24 delegacije. Nakon učešća u takmičenju, Joksimović je osnovao svoju izdavačku kuću, izbacio pesmu „Leđa o leđa“ i postao jedan od najpoznatijih pevača u našoj zemlji i regionu. Tako je i danas i gotovo da je svaka Željkova pesma postala hit.

Željko se vratio na ovu binu 2012. godine sa numerom „Nije ljubav stvar“, kada je takođe postigao veliki uspeh i takmičenje završio na 3. mestu.

Srbija je prvi put kao nezavisna država učestvovla 2007. godine. Tada je Marija Šerifović trijumfovala na Evroviziji sa baladom „Molitva“ i prvi put dovela ovo takmičenje u Srbiju. Marija je sve oduševila svojim glasovnim mogućnostima i emocijom, te je nakon Evrovitzije njena popularnost samo rasla. Nizala je hitove i održavala ogromne koncerte za koje se uvek tražila karta više, a takva situacija je i danas. Godinu dana nakon pobede objavila je svoj treći album „Nisam anđeo“, a godinu dana kasnije i četvrti. Marija je sada, 15 godina nakon „Molitve“ jedna od najcenjenijih pevačica na našim prostorima, ima veliki broj pratilaca na Instagramu, stalni je član žirija „Zvezda Granda“, ima pet studijskih albuma i dobitnica je mnogih nagrada i priznanja.

Marija Šerifović Foto: JOERG CARSTENSEN / AFP / Profimedia

Jasno je da su Marija i Željko Joksimović predstavnici koji su na najbolji način iskoristili Evroviziju i nakon toga izgradili neverovatne karijere, ali ima i drugih učesnika koji su i danas veoma uspešni.

Jedna od njih je upravo Jelena Tomašević, koja je 2008. godine ne evrovizijskoj pozornici zapevala pesmu „Oro“. U finalu se našla na 6. mestu, a i nakon Evrovizije svi znaju ko je Jelena i njene pesme se i te kako slušaju na radiju. Ona je tokom karijere snimila dva studijska albuma, dobitnica je mnogih nagrada, bila je član žirija dečijeg takmičenj „Pinkove zvezdice“ i bavi se sinhronizacijom animiranih filmova.

Jelena Tomašević Foto: JOERG CARSTENSEN / AFP / Profimedia

Naredne godine Srbija se pojavila na takmičenju sa humorističkom pesmom „Cipela“ u izvedbi Marka Kona. Numera se nije plasirala u finale. Kon nakon ovog performansa nije mnogo pevao, ali je nastavio da komponuje i da se bavi produkcijom, tako da je ostao naj prepoznatljiviji upravo po pesmi „Cipela“.

Marko Kon Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Milan Stanković je javnosti postao poznat tokom učešća u takmičenju „Zvezde Granda“, a 2010. je izabran da predstavlja našu zemlju na Evroviziji. Tada se predstavio pesmom „Ovo je Balkan“, sa kojom je stigao do 13. pozicije. Milan je iskoristio popularnost koju je stekao te 2010. godine i nastavio je da snima hitove, da se pojavljuje u medijima i peva. On nije objavio neki veliki broj pesama, ali je svaka bila veoma popularna. Neke od najpoznatijih njegovih pesama su: „Perje“, „Od mene se odvikavaj“, „Luda ženo“, „Ego“…

Milan Stanković Foto: CORNELIUS POPPE / AFP / Profimedia

Danica Radojičić, sada Prodanović, poznatija pod umetničkim imenom Nina, predstavljala je Srbiju sa numerom „Čaroban“ i tada oduševila sve svojim talentom. Zauzela je 14. mesto, ali se nakon Evrovizije povukla sa javne scene. Sudeći po njenim društvenim mrežama ona se još uvek bavi muzikom, ali joj je porodica ipak prioritet. Ona je farmaceut, danas živi u Australiji i ima dva sina.

Sastav „Moje 3“, koji su činile Sara Jovanović, Nevena Božović i Mirna Radulović nije imao previše uspeha na Evroviziji, nisu se plasirale u finale, a Mirna se povukla iz javnosti.

Moje 3 Foto: Sari Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bojana Stamenov i numera „Beauty never lies“ postavile su Srbiju na 10. mesto u finalu Evrovizije, a pevačica je svojim glasovnim sposobnostima oduševila sve. I dan danas se bavi pevanjem, ali nije snimila mnogo svojih numera.

Bojana Stamenov Foto: Rolf Klatt / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sanja Vučić otpevala je pesmu „Goodbye“ 2016. godine i zauzela 18. mesto, a godinu dana kasnije na evrovizijskoj pozornici je nastupila Tijana Bogićević sa numerom „In too deep“.

Tijana Bogićević Foto: Jussi Nukari / Shutterstock Editorial / Profimedia

Obe su nastavile da snimaju pesme, a Sanja se naročito proslavila sa grupom Hurricane, sa kojom je 2021. ponovo predstavljala našu zemlju na Evroviziji zajedno sa Ivanom Nikolić i Ksenijom Knežević. Devojke su sa numerom „Loco, loco“ u finalu zauzele 15. mesto. One su zajedno snimile brojne hitove, ali su nedavno najavile da će od septembra svaka krenuti svojim putem i da više neće nastupati u ovom sastavu.

Hurricane Foto: nearchos / Alamy / Alamy / Profimedia

Sanja Ilić i Balkanika predstavljali su Srbiju na Evroviziji 2018. godine sa pesmom „Nova deca“, a godinu dana kasnije je ponovo Nevena Božović bila naša predstavnica sa pesmom „Kruna“. Bila je na 18. mestu i danas se bavi muzikom i snima pesme koje su veoma slušane.

BONUS VIDEO: Konstrakta stigla u Beograd

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Svi komentari (0)