Foto: Printscreen/YouTube/Senke Nad Balkanom

Prva sezona serije "Senke nad Balkanom" ostala je upamćena i po originalnoj istorijskoj muzici koja je na svoj specifičan način dočarala ambijent i generalno atmosferu između likova i epizoda. Jedan od velikih hitova prve sezone bila je i pesma "Divna", koju su izveli Ognjen Radivojević i Nikola Pejaković. Druga sezona sa sobom donosi još ambicioznije muzičke projekte. Kao jedna od udarnih numera u prvoj epizodi druge sezone izdvojila se pesma "Barjak", koju izvodi slovenačka drag grupa "Sestre" zajedno sa Magnificom. Fanovi serije i čitaoci portala Nova.rs, od ponedeljka će imati prilike da ekskluzivno i potpuno besplatno pogledaju sve epizode druge sezone serije.

Pesma “Barjak” oslikava istorijske okolnosti u Evropi sredinom tridesetih godina prošlog veka. Zanimljivo je da su „Sestre“ slovenačka drag queen muzička grupa – široj javnosti poznata nakon nastupa na Evroviziji 2002. godine sa pesmom “Samo ljubezen”. One su tada na prestižnom muzičkom takmičenju osvojile trinaesto mesto.

PROČITAJTE JOŠ

Sestre su počele da pevaju pod imenom „Štrumpant’l Sisters“ u sastavu: Mis Marlena, Dafni i Šarlota. Šarlota je međutim, kasnije napustila ovaj poznati trio i umesto nje je u grupu došla Emepatriz, koja je tada bila zadužena za mejk ap grupe.

Iako su se prvo proslavile pevajući u gej klubovima u Ljubljani, „Sestre“ su postale poznate široj javnosti nakon skandala koji su pratili njihovu pobedu na slovenačkoj verziji „Beovizije“ po imenu „EMA“.  Njihova pobeda tada izazvala je buru reakcija u katoličkoj slovenačkoj javnosti i RTV Slovenija, organizator takmičenja, nameravala je da stavi veto na izbor „Sestara“ kao predstavnica na Evroviziji.

LGBT organizacije su protestvovale, pa je ceo sličaj dospeo i do Evropskog parlamenta, čiji su zvaničnici i zvaničnice izrazile zabrinutost za jednaki tretman LGBT osoba i poštovanje prava manjina u Sloveniji. RTV Slovenija je naposletku odlučila da prizna pobedu Sestara.

Pesma „Barjak“ izvedena je u poslednjim scenama prve epizode druge sezone „Senki“, a grupa „Sestre“ je sa tom istom pesmom kasnije nastupala i na 11. po redu „Merlinka“ festivalu u Beogradu.

„Želeli smo nešto dekadentno, a to je ono doba kada je u Berlinu dominirao taj čuveni ‘pederluk’. To je vreme u kojem je postojalo ovo što mi danas radimo. I tad su vaspitani i srdačni ljudi živeli po principu – ljubav je ljubav, ljubav je svet. Tako je izgledao njihov svakodnevni način življenja. Posle je došlo do toga se to osuđuje. Magnifico je Bjeli predložio ‘Sestre’ kao grupu koja ne može biti dekandentnija, i svi iz ekipe su bili oduševljeni predlogom. Učešće u seriji je bilo isto kao nastup na EMA – od ideje stajlinga do koreografije i teksta i muzike“ , izjavile su one za „Optimist“ magazin i dodale:

„Sve je bilo gotovo snimljeno za sedam dana,. Pošto smo profesionalci i volimo ono što radimo, na istoj smo vibraciji, nemamo ega, uspeli smo nešto tako veliko da realizujemo „od danas do sutra“. Pesma „Barjak“ nas je baš našla i jako su nas lepo dočekali na snimanju. Imali smo sjajnog koreografa Nebojšu Gromilića koji je doterao koreografiju. Šminku i frizuru nam je radila Emperatriz, a kostime fenomenalan Alan Hranitelj. Bio je to izvanredan deo naše okupacije koji se ne može nazvati posao jer kada nešto voliš, onda to nije posao.“

Fanovi serije i čitaoci portala Nova.rs, od ponedeljka će imati prilike da ekskluzivno i potpuno besplatno pogledaju sve epizode druge sezone serije na našem portalu.

Za one nestrpljive, koji već sada žele da se prepuste bindžovanju “Senki”, postoji mogućost kupovine cele sezone na platformi EON, po ceni od samo 990 dinara.

Ova usluga je dostupna svima, bez obzira na to da li su korisnici SBB usluga ili ne. Sve što je potrebno jeste da odu na sajt eon.tv, izaberu paket „Senke nad Balkanom“, popune podatke i izaberu način plaćanja: SMS-om ili karticom i uživaju u nastavku serije.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

 

Komentari

Svi komentari (2)