Poznati skupljaju novac za lečenje dece, a šta radi država

Showbiz 21. nov. 202020:00 > 20:00
Podeli:
Foto:Ivan Dinić/Nova S/Arhiva

Dok mnogobrojne domaće javne ličnosti koriste svoju popularnost na društvenim mrežama kako bi pomogli u prikupljanju novca i spasavanju života naših najmlađih, zajedno sa ostalim građanima Srbije koji svakodnevno šalju SMS poruke za lečenje male Anike, Olivera i Minje - postavlja se opravdano pitanje, gde je u svemu tome, i šta radi, država?

PROČITAJTE JOŠ

Siniša Kovačević je objavio preko svog Tviter naloga da prodaje rakiju koju je lično pravio, a sav novac od prodaje ići će u humanitarne svrhe, odnosno biće uplaćen za lečenje dece – Anike, Olivera i Minje. Pre dva dana pokrenuo je licitaciju, a prvi koji se ponudio, bio je voditelj i humorista Ivan Ivanović, koji je odmah ponudio 3000 evra.

Naime, dramaturg Siniša Kovačević objavio je na svom Tviter nalogu da prodaje rakiju koju je lično pravio, kako bi ubrzao sakupljanje novca za lečenje Anike, Olivera i Minje. On je 130 flaša procenio na 3000 evra, a sav novac od prodaje biće uplaćen na račune ove dece.

Najbrži je bio voditelj Ivan Ivanović koji je odmah ponudio novac.

To nije jedini domišljati način na koji su poznati odlučili da pomognu u prikupljanju novca za bolesnu decu.

U Fejsbuk grupi u kojoj se u poslednjih nekoliko meseci obavljaju licitacije čiji prihod ide u humanitarne svrhe, izlicitirana je najskuplja kafa do sada. Najveći pojedinačni izlicitirani iznos za kafu sa Snežanom Borjan, suprugom kapitena Crvene zvezde, trenutno je 44.444 dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Licitacija je u cilju lečenja male Minje Matić, koja boluje od spinalne mišićne atrofije, tip 1.

Snežana Borjan je za ranije Nova.rs potvrdila da je ona zajedno sa svojim suprugom Milanom Borjanom učestvovala u ovoj humanitarnoj akciji za malu Minju, te da ovo nije prvi put da se njih dvoje odazivaju ovakvim akcijama u želji da podignu svest o tome koliko je bitno da budemo ujedinjeni u pomoći onima kojima je ona najpotrebnija.

“Uvek se rado odazovemo i Milan i ja ovakvim akcijama, pogotovo kada je reč o deci. Na to smo posebno osetljivi. Možda kao pojedinci ne možemo mnogo, ali je zato bitno davati primer i ostalima i na taj način podizati svest o tome koliko je važno da budemo ujedninjeni u ovakvim akcijama.”

Foto: Instagram/snezanafi

U sličnoj licitaciji učestvovala je i novinarka i voditeljka Tatjana Vojtehovski.

„Završena je licitacija jedne kafe sa mojom malenkošću za pomoć maloj Aniki. Umesto na jednu, ići ću na tri kafe sa ljudima koji su uplatili tri najveće sume. Najveća donacija “za kafu” je 50.000 dinara. Da nastavimo: 858 na 3030“, napisala je Vojtehovski na Tviteru.

Pisac Dušan Nedeljković, takođe je donirao novac za lečenje Anike.

„Što se tiče skupljanja novca za Aniku, ja sam to uradio pre mesec dana. Stavio sam svoj roman „Glavonja“ na licitaciju. Kada je dostigao sumu od 15 hiljada, prekinuo sam zato što nisam želeo da preterujem niti se takmičim. Molim vas prestanite da se hvalite plemenitošću, nije fer“, napisao je on na Tviteru.

Glumci su takođe odlučni da pomognu.

Stevan Piale i Svetlana Ceca Bojković samo su neke od javnih ličnosti koje su snimile video putem kojeg su apelovali na slanje SMS poruka Anikin život.

I dok građani i javne ličnosti sakupljaju novac za lečenje bolesne dece u Srbiji, postavlja se opravdano pitanje, šta radi i gde je u svemu tome država?

Minja Matić

Jednogodišnja Minja Matić bori se za život, koji može da joj spasi skup lek iz inostranstva. Njenim roditeljima neophodna je pomoć da sakupe ukupno 2,4 miliona dolara. Minja boluje od spinalne mišićne atrofije, tip 1, retke, ali progresivne i smrtonosne neuromišićne bolesti, koja utiće na respiratorni sistem i tonus mišića.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Anika 

Anika je dobila dijagnozu, za koju roditelji nikad ranije nisu čuli. Retka, progresivna i terminalna neuromuskulatorna bolest sa kojom se rađa 1 od 10.000 beba – zove se spinalna muskularna atrofija, ili skraćeno SMA, tip 1. Većina ovih beba ne doživi svoj prvi rođendan. Drugi rođendan, gotovo ni jedna.

Oliver

Oliver boluje od smrtonosne neuromišićne bolesti – Spinalna mišićna atrofija, tip 1. Radi se o vrlo progresivnoj bolesti koja napada mišiće i brzo se gube osnovne životne funkcije kao što su hodanje, varenje, gutanje i disanje.

Foto: Budi human

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar