Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Nezaposlene porodilje koje već duže vreme traže odgovor na pitanje zašto im skoro četiri meseca kasne naknade koje im isplaćuje grad Čačak dobile su danas obećanje da će im biti isplaćene do 20. novembra, međutim, one smatraju da je ovo samo još jedna obmana od strane nadležnih.

Aleksandra Mandić, majka troje dece kaže da su danas došle na sastanak sa predstavnicima Centra za socijalni rad zbog naknada za nezaposlene porodilje koje kasne već treći mesec.

Aleksandra Mandić Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Iz ove ustanove kažu da su im zaključani budžeti, da ih pozovemo čas u petak, čas u ponedeljak, čime nas samo vrte u krug. U svim ostalim srpskim gradovima su isplaćene naknade za nezaposlene majke, samo u Čačku nisu. Uprkos tome što mi muž radi, meni taj novac znači da kupim detetu pelene, hranu i sitnice koje su neophodne“, kazala je ona u izjavi za Nova.rs.

Daliborka Maksimović, takođe majka troje dece, navodi za naš portal da ne može deci da objasni da kada nešto traže ona ne može to da im priušti.

Daliborka Maksimović Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Mala deca su velika briga, nemam od čega da kupim pelene, oni nas zavlače od sedmice do sedmice… Svaljuju krivicu sa Centra na Ministarstvo finansija“, rekla je ona.

Daliborka pita zašto su isplaćeni Beograd, Valjevo, Kraljevo, Novi Sad a budžet čačanskog Centra za socijalni rad je zaključan.

Prema rečima Mire Gobeljić iz Slatine, majke jednog deteta, poslednja naknada im je isplaćena u avgustu, a mnogim porodiljama je to jedino primanje.

Mira Gobeljić Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

 

„Dolazilii smo u sredu, obećali su nam uplate u petak, međutim od toga nije bilo ništa. To je bruka i sramota. Šta je sa onim sloganom – za našu decu“, kazala je ona za naš portal.

Mira je istakla da su nezaposlene porodilje uputile mejl predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću koji je u svom odgovore naveo da nije nadležan za njihov problem i uputio ih na druge službe.

Predstavnici Centra za socijalni rad koji su razgovarali sa nezaposlenim majka nisu hteli da odgovore ni na jedno pitanje vezano za ovaj problem. Oni su izbegavanje odgovora obrazložili time da nemaju odobrenja da govore, ne precizirajući od koga tačno im je trebalo dopuštenje za to.

Inače, više od trideset nezaposlenih porodilja već skoro četiri meseca čeka na naknadu koja iznosi u proseku oko deset hiljada dinara.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare