Foto: Društvene mreže

U Fejsbuk grupi u kojoj se u poslednjih nekoliko meseci obavljaju licitacije čiji prihod ide u humanitarne svrhe, izlicitirana je najskuplja kafa do sada. U prikupljanju novca za lečenje bolesne dece često učestvuju i poznate ličnosti, a najveći pojedinačni izlicitirani iznos za kafu sa Snežanom Borjan, suprugom kapitena Crvene zvezde, trenutno je 44.444 dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Licitacija je još uvek u toku i traje do 18 sati večeras, što ostavlja prostora da cena najskuplje kafe bude još veća, a sve u cilju lečenja male Minje Matić, koja boluje od spinalne mišićne atrofije, tip 1.

Snežana Borjan je za Nova.rs potvrdila da ona zajedno sa svojim suprugom Milanom Borjanom učestvuje u ovoj humanitarnoj akciji za malu Minju, te da ovo nije prvi put da se njih dvoje odazivaju ovakvim akcijama u želji da podignu svest o tome koliko je bitno da budemo ujedinjeni u pomoći onima kojima je ona najpotrebnija.

„Uvek se rado odazovemo i Milan i ja ovakvim akcijama, pogotovo kada je reč o deci. Na to smo posebno osetljivi. Možda kao pojedinci ne možemo mnogo, ali je zato bitno davati primer i ostalima i na taj način podizati svest o tome koliko je važno da budemo ujedninjeni u ovakvim akcijama.“

Na pitanje da li je očekivala da će cena kafe sa njom dostići čak 44.444 dinara, Snežana odgovara:

„Pravo da vam kažem, nisam očekivala. I druge poznate ličnosti učestvovale su na ovaj način u akciji, ali ničija cena kafe nije dostigla ovoliki iznos“, kaže Snežana Borjan i dodaje:

„Milan mi kaže – vidim ja da ću morati uskoro da dam zadnju cifru. Neće meni bilo ko da vodi ženu na kafu. Tako da očekujem da će do 18 sati danas ipak Milan biti taj koji će dati poslednju ponudu za kafu sa mnom“, kaže kroz smeh supruga reprezentativca Kanade i kapitena Crvene zvezde Milana Borjana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Snezana Borjan (@snezanafi)

Jednogodišnja Minja Matić bori se za život, koji može da joj spasi skup lek iz inostranstva. Njenim roditeljima neophodna je pomoć da sakupe ukupno 2,4 miliona dolara. Minja boluje od spinalne mišićne atrofije, tip 1, retke, ali progresivne i smrtonosne neuromišićne bolesti, koja utiće na respiratorni sistem i tonus mišića.

“Doktorki se ne sviđa kako Minja guta, zadržava joj se pljuvačka… Ovo može da dovede do spontanog gušenja i u sred noći, dok spava… Već neko vreme doktor priča o postavljanju PEG-a, a ja se toga plašim, jer onda kreće svašta nizbrdo i povratka nema… Nadam se, a izgleda bezuspešno, da će Minja izdržati i izbeći komplikacije, nepovratno otkazivanje organa, a to je sve već počelo… Na sve to, jako malo napreduje sa kilažom, jer polako refleks gutanja otkazuje… Vremena je sve manje, već su dani u pitanju… Plašim se da ću je izgubiti…”, napisala je majka na Fejsbuk stranici “Za Minjinu šansu”.

Foto: Privatna arhiva

PROČITAJTE JOŠ

Zbog spinalne mišićne atrofije Minja ima česte prehlade, otežano disanje i nema nikakav refleks u nogama.

Lek Zolgensma, najskuplji lek na svetu čija jedna doza košta čak 2,1 milion dolara,  Minji može da znači prvi korak i lakši udisaj.

“Zolgensmu” i ne treba nazivati lekom, već genskom terapijom, a upravo način njenog delovanja, koji može da, uprošćeno rečeno, “ublaži” posledice genetskog nedostatka kod obolelih posle samo jedne doze, je razlog zašto ju je njen proizvođač, kompanija “Novartis”, nazvala “istorijskim iskorakom” u lečenju obolelih od spinalne mišićne atrofije.

U istoriju će, međutim, ući i to da je “Zolgensma” najskuplji lek na svetu, pošto tretman koji podrazumeva davanje jedne doze košta 2,1 milion dolara, a pre izlaska na tržište spekulisalo se da će cena dostići čak pet miliona dolara.

Za lek i put do Amerike neophodno je za Minju sakupiti ukupno 2,4 miliona dolara.

Pomozimo Minji!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 845 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human845 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000732401-90

Uplatom na devizni račun: 160600000073283743
IBAN: RS35160600000073283743
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.