Foto: Privatna arhiva

Minja Matić, devojčica koja boluje od spinalne mišićne atrofije danas puni godinu dana, a većina kragujevačkih kafića odlučila je da joj čestita rođendan tako što će građanima kafu ‘’naplaćivati’’ SMS porukama  za prikupljanje novca koji je potreban za njeno lečenje u Americi. Pojedini ugostitelji  danas će na Minjin  humatirani račun uplatiti i svoj  celodnevni pazar. 

Put do najskupljeg leka na svetu, koji košta 2,4 miliona dolara je težak ali ne i nemoguć, kažu vlasnici kragujevačkih kafiića, dok pozivaju građane  da svojoj sugrađanki  MInji čestitaju rođendan tako što će kafu platiti humanitarnom SMS porukom.

„Ovoj devojčici za rođendan nisu potrebne igračke i druge stvari kojima se raduju zdrava deca, potrebni smo joj svi mi, da njoj i njenim roditeljima damo šansu da ode na lečenje i počne da se razvija kao druga deca“, kaže jedan ugostitelj.

U akciju prikupljanja novca za Minju Matić uključili su su se brojni Krgaujevčani, koji organizuju humanitarne bazare, licitacije, koncerte, turnire, pojedinačne akcije, a novac se prikuplja i preko  donatorskih kutija  koje su postavljene u mnogim lokalima i institucijama.

Foto: Privatna arhiva

Minja boluje od teške spinalne mišićne atrofije koja može da ima i fatalne posledice, ali nadu daje nova genska terapija lekom Zolgensma koji  košta neverovatnih 2,4 miliona dolara. Najdelotvorniji  je ukoliko se primi do napunjene druge godine života, pa je zbog toga neophodno da se za Minjin odlazak na lečenje novac prikupi u što kraćem roku.

Nažalost Minja iz Kragujevca nije jedino dete kome je potrebno lečenje ovim skupim lekom.  Osim nje na isti lek čekaju i njeni vršnjaci Lana Jovanović, Anika Manić i Oliver Pal Gajodi.

Srbija se već jednom ujediinila i prikupila novac za Sofiju Markuljević  koja je u Americi primila skupu gensku terapiju i sada se dobro oporavlja. To daje nadu roditeljima dece koja se trenutno  bore sa  svim teškoćama koje nosi spinalna mišićna atrofija. Zajedničko im je da  nemamaju mnogo vremena, jer je bolest progresivna, a lek pomaže samo ako se primi do napunjene druge godine.

Roditelji ove bolesne dece sve nade polažu na humanost ljudi, a za njihovo lečenje  potrebno je preko devet miliona dolara. Toliko koštaju  dečji  životi, a na nama je da položimo i ovaj ispit humanosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar