Foto:Privatna arhiva

Na račun za lečenje jednogodišnje Minje Matić iz Kragujevca, koja boluje od spinalne mišićne atrofije, biće uplaćeno 10.100 evra, koje su prikupili najmlađi kragujevački fudbaleri. Polaznici gradskih škola fudbala, učestvovali su u nedelju na humanitarnom turniru ’’Za Minjinu šansu’’, a umesto kotizacije, donirali su novčane priloge za pomoć maloj sugrađanki.

Minja Matić iz Kragujevca, boluje od retke neuromišićne bolesti, a nada za izlečenje je nova i skupa genska terapija u Americi, za koju porodica treba da obezbedi 2,4 miliona dolara. Minja će u oktobru napuniti godinu dana, a porodica nema mnogo vremena za čekanje, jer su efekti terapije najdelotvorniji, ukoliko se primi do druge godine života.

U ovu trku sa vremenom i novcem uključili su se i najmlađi kragujevaćki fudbaleri koji su svojim donacijama prikupili neverovatnih 10.100 evra za jedan dan. Oni su se u velikom broju odazvali pozivu da učestvuju na turniru ’’Za Minjinu šansu’’, koji je u kragujevačkom naselju Korman, organizovao Goran Jovanović nekadašnji fudbaler i vlasnik jedne privatne firme.

Foto:Privatna arhiva

„Deca su bila zaista neverovatna. Ubacivali su navac u kutije koje su bile postavljene na terenu. Donirali su i njihovi roditelji kao i drugi posetioci. Kada smo prebrojali novac, bili smo ponosni na celu akciju. Maloj Minji je potreban milionski iznos, ali što više ovakvih akcija bude, pre ćemo da joj omogućimo šansu za lečenje“ kaže Goran Jovanović. Dodje da je celu akciju organizovao za nepuna dva dana, jer je posle apela porodice, shvatio da devojčica nema vremena za čekanje.

„Razmišljao sam kako kao zajednica možemo da pomognemo. Mi u Kormanu imamo dobar fudbalski teren, pa mi je to dalo ideju da napravimo humanitarni turnir. Iskoristio sam svoja poznanstva sa ljudima iz sveta fudbala i za dva dana smo organizovali celu akciju. Ponosan san svu decu i njihove roditelje, koji su pokazali veliku solidarnost i humanost prema našoj maloj sugrađanki“ priča nekadašnji fudbaler.

Foto:Privatna arhiva

Jovanović kaže da su humanitarni fudbalski turnir podržali i njegovi poslovni prijatelji, koji su pored donacija malih fudbalera od 10.000 evra, dali i svoje pojedinačne priloge u ukupnom iznosu oko 5.000 evra.

Kampanja za Minjino lečenje i dalje traje, a dok porodica ne prikupi 2,4 miliona dolara za odlazak u Ameriku, Minja se bori sa svim poteškoćama koje sa sobom nosi spinalna mišićna atrofija. Uz osnovnu bolest, Minja ima i česte respiratorne infekcije, jer njena pluća nisu dovoljno razvijena.

Minjina šansa za izlečenje je u skupoj terapiji, a pomoć svakog pojedinca, za porodicu Matić je korak bliže do potrebnog leka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare