Foto:Arhiva/E-Stock/Miloš Rafailović/Screenshot/Halo halo Grand/N1

Dugo se mislilo da srpska estrada ogromne pare zgrće pevajući po Austriji, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Švajcarskoj i drugim evropskim zemljama. Sada je konačno otkriven "zlatni rudnik" preko koga su srpski pevači stekli vile, stanove, besne automobile i popriličan keš na bankovnim računima. Verovali ili ne, ta tajna krije se na istoku Srbije, u okolini Negotina i Bora, gde slavljenici ne žale da izdvoje keš za dobru pesmu koja će da ih dirne u srce. Mnogi meštani tih krajeva, koji svoj radni vek provode na zapadu, za ženidbu sina prvenca i udaju ćerke miljenice spremni su da izdvoje desetine hiljada evra na muziku.

PROČITAJTE JOŠ

Pojedini pevači osetili su priliku da upravo na tim mestima leži prava lova, a ne pevajući po diskotekama i noćnim klubovima. Estradnjacima je milije da pevaju pod šatorom nego u raskošnim salama jer upravo pod šatorom najbolji keš kapa. Na vlaškim svadbama, koje traju i po nekoliko dana, mnogi pevači i pevačice ostavili su svoj glas, ali su zato otišli kući punih džepova od po 20.000 evra, što im je u vreme pandemije pomoglo da finansijski mirno prebrode krizu koja je nastupila za srpsku estradu. Međutim, iako bi obični ljudi pomislili da je sve idealno, postoji i ono „ali“. Srpski estradnjaci da bi pevali na vlaškim ili romskim veseljima, moraju da ispune određene uslove. Kako portal Nova.rs saznaje, tokom dogovora menadžera pevača sa organizatorima svadbi utvrđuje se siguran honorar koji im je garantovan na proslavi, a pride na to mogu da zarade još i bakšiš koji mogu sami da uzmu, podele sa orkestrom ili ga se odreknu u korist mladenaca.

Foto: Shutterstock

Prema pričama, najangažovanija je stara garda pevača među koje spadaju pokojni Šaban Šaulić, Jašar Ahmedovski, Šerif Konjević, Verica Šerifović, Zlata Petrović, Zorica Brunclik, Ljuba Aličić, Džej Ramadanovski, Snežana Đurišić, Vera Matović, Jana Todorović, Radiša Trajković Đani i drugi, a od mlađih najzastupljeniji su Rada Manojlović, Andreana Čekić, Aleksandra Prijović, Aleksandra Mladenović, Darko Lazić, Adil Maksutović, Dragi Domić, Nadica Ademov i drugi.

Foto:Zoran Lončarević/Nemanja Jovanović/Nova.rs/E-Stock/Časlav Vukojičić

„Sve je stvar dogovora. Romske svadbe u inostranstvu spas su za svakog pevača jer gastrabajteri godinama rade i štede novac, te žive za trenutak kada će ga „stručiti“ u neku proslavu. U Srbiji su zastupljenije vlaške svadbe. Zna se da traju i po tri dana, pa se pevači smenjuju. Bogataši obično za takva slavlja angažuju po nekoliko pevača i budu široke ruke kada ih plaćaju. Drugim rečima, ne pitaju za cenu. E sad, sve je stvar dogovora kolika je cena gaže, kako se deli bakšiš i ostalo“, otkriva naš izvor i dodaje šta su najpoznatija muzička imena radila sa bakšišom.

Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

„Na primer, pokojni Šaban Šaulić sve što je dobio preko honorara uzimao je samo za sebe. On to čak nije delio ni sa orkestrom jer je smatrao da je on taj koji je dobio dodatni novac i da sve pripada njemu. Ljuba Aličić, Zlata Petrović i Šerif Konjević lepak su za evre jer čim puste glas, sve ruke sa novčanicama uprte su u njih. Ljuba se čak i hvalio da je na jednoj svadbi dobio 25.000 evra bakšiša za refren pesme, dok je Zlata Petrović počašćena sa 3.000 evra za tri pesme. Šerifu Konjeviću i Darku Laziću pravljene su krune i kaiševi od novčanica. Rada Manojlovič je od svoje 12. godine pevala na svadbama i po tri dana bez spavanja. Po nekim pevačima se čak i gazilo dok su ležali na podu i pevali. Svašta se radi za lovu, ali ova poznata navedena imena nikada nisu imala nijedan skandal na takvim veseljima jer su zaštićeni kao beli medvedi“, otkriva naš izvor.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

 

Komentari

Svi komentari (4)