Na današnji dan rođena je prva jugoslovenska TV voditeljka

Showbiz 10. okt. 202015:46
Podeli:
Dusanka Kalanj
Foto:Screenshot/RTS

Na današnji dan rođena je naša prva televizijska voditeljka Dušanka Kalanj. Dušanka je bila prva žena koja je u staroj Jugoslaviji vodila Dnevnik, čime se upisala u istoriju i srpske i jugoslovenske televizije. Šarmanta Dalmatinka ostala je upamćena ne samo po svojoj lepoti, već i po savršenoj dikciji, kojom je postavila visoke standarde za naredne generacije.

Rođena je 10. oktobra 1934. u Šibeniku, gde je i završila osnovnu i srednju školu. Engleski jezik i književnost diplomirala je na Beogradskom univerzitetu, navodi se na sajtu Vikipedija.

PROČITAJTE JOŠ

Bila je prva žena koja je vodila Dnevnik, a na Televiziji Beograd radila je od osnivanja ove redakcije. Važila je za dobru govornicu, posedovala je umeće izvrsne dikcije i šarma, koje je prenosila mlađim kolegama i uspostavila visoke standarde za televizijske radnike. Generacije su je pamtile i poistovećivale s Televizijom Beograd.

Kao glumica se okušala 1961. u igranom filmu „Ne diraj u sreću“ Mila Đukanovića gde je igrala sa Pavlom Vuisićem, Irenom Kolesar, Slobodanom Perovićem i Borislavom Pekićem.

Umrla je 12. marta 2010. u Beogradu.

Od 2010. godine Udruženje novinara Vojvodine dodeljuje novinarkama, voditeljkama ili spikerkama nagradu „Press vitez – Dušanka Kalanj“. Ista nagrada koja se dodeljuje novinarima, voditeljima ili spikerima nosi ime Miće Orlovića.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar