Nikola Simic
Foto: Zoran Lončarević

Velikan Nikola Simić, pozorišni, televizijski i filmski glumac, neponovljivi Dimitrije "Mita" Pantić iz filmske sage "Tesna koža", preminuo je na današnji dan 2014. godine u Beogradu.

Rođen je u Beogradu u pekarskoj porodici. U gimnaziji je glumio u dramskoj sekciji, a 1958. diplomirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, na klasi sa Radom Đuričin, Ružicom Sokić i Batom Živojinovićem. Brat je glumca Slavka Simića.

PROČITAJTE JOŠ

Filmsku karijeru je započeo 1957. Posle toga je usledio niz televizijskih i filmskih uloga, a proslavio se ulogom Dimitrija Pantića u filmskom serijalu Tesna koža, a ostaće zapamćen i kao dirigent Herbert fon Karajan iz filmova Druga Žikina dinastija i Sulude godine.

Druge važne uloge su bile u filmovima Davitelj protiv davitelja, gde je igrao inspektora koji mora da razreši slučaj davitelja čije su žrtve žene koje ne vole karanfile. Moljac, Doviđenja u Čikagu i Lajanje na zvezde. Poznat je i po ulozi simpatičnog dekice u filmu Beli lavovi.

Poznat je i po tome što je sinhronizacijama crtanih filmova na srpski „pozajmljivao“ glas Dušku Dugoušku i tada izgovorio rečenicu “Šefe koji ti je vrag” jednu od najpoznatijih rečenica iz crtanih filmova. Glas je pozajmio i Mikelanđelu i Sekaču u Nindža kornjačama; Megatronu, Blustriku i Čipu Čejsu u Transformersima, Gargamelu iz Štrumfova, Miki mausu i Šilji…

Početkom februara 2014. je operisan u Institutu za urologiju i nefrologiju od raka prostate, a početkom juna zbog komplikacija sa bešikom.

Preminuo je 9. novembra 2014. u Beogradu u 81. godini života. Komemoracija povodom smrti doajena srpskog glumišta održana je 14. novembra 2014. u Jugoslovenskom dramskom pozorištu na sceni „Ljuba Tadić“. Sahranjen je istog dana u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.