Jelena Đukić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Glumica Jelena Đukić, zvezda serije i filma "Vikend sa ćaletom", u razgovoru za portal Nova.rs, iskazala je svoju podršku za glumice Milenu Radulović i Ivu Ilinčić, koje su pre oko mesec dana u javnost izašle sa tvrdnjama da ih je seksualno uznemiravao profesor glume Mika Aleksić. Ona je istakla da ih podržava celim svojim bićem, ali je i dodala da je takva vrsta terora nešto sa čime se žene stalno susreću, ne samo u Srbiji, već na celom Balkanu, te da je i ona svojevremeno trpela određeni vid nasilja.

„Mislim da na videlo treba da dođu takve stvari. Dobro je da su se njih dve odvažile da to kažu. Bitno je da se neko odvažio da govori o tome. Postoje u Srbiji ljudi, muškarci, koji zloupotrebljavaju svoju poziciju. Mnogo je strašnije kada je u pitanju neko ko je mlad – kao što su bile Milena i Iva. Ono što je evidentno u našem svetu, i ne bih se ograničavala na svet šoubiznisa, prebacila bih to i na širi aspekt drugih profesija – muškarci znaju da zloupotrebljavaju svoj položaj da bi došli do nečega što je žena i meso“, ispričala je Jelena Đukić za Nova.rs i dodala:

PROČITAJTE JOŠ

„Svi smo bile žrtve takvog nasilja. I ja sam. Bilo je i mojih koleginica koje su prisustvovale takvim situacijama ili bile deo te priče. Nebitno je da li sam tada imala 26, 27 godina, a ne 17. Nebitno je. Užasno je kada muškarci zloupotrebljavaju svoju poziciju. Tim stvarima treba stati na put, ako je moguće. Ne znam da li jeste, pogotovo kod nas na Balkanu. Svejedno mislim da je dobro što su pored njih dve i druge žene izašle u javnost i podržavam ih svim bićem.“

Na pitanje da li misli da će još žena u Srbiji, u budućnosti, progovoriti o svojim nasilnicima i teroru kroz koji su prošle, Đuki je odgovorila:

„Možda hoće, možda neće. Ali, mislim da će muškarci koji koriste svoju poziciju zarad nečeg takvog sada dobro razmisliti da li da to urade. Danas je jako lako snimiti nekoga. Tehnologija je toliko napredovala da će muškarci vrlo dobro da razmisle kako će da komuniciraju sa ženama. Pozicija žene se menja. U Vladi sada imamo mnogo ministarki – nadam se da to nije fol i da to nije slika za mene i vas i obične ljude. Nadam se da će to na neki način da utiče na svest muškaraca da svoju poziciju ne koriste da bi imali što više žena i da bi uslovljavali žene. Jer, zamislite muškarca koji sebi dokazuje da je muškarac jer je nekoga, zbog pozicije, iskoristio.“

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar