Foto:Zoran Lončarević

Kompozitor Sanja Ilić je u dugogodišnjoj karijeri pisao muziku i za mnogobrojne predstave, filmove, ali i druge izvođače, a upravo su te pesme neke od njih lansirali u zvezde.

  1. Plava ptica

Sanja Ilić komponovao je muziku za predstavu „Plava ptica“, s početka devedesetih, a čiji je autor teksta Irfan Mensur. Ova pesma je tih godina bila zaštitni znak nekadašnjeg Trećeg kanala, a otpevao ju je ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta, među kojima su Mira Karanović, Vesna Trivalić, Slobodan Beštić, Anita Mančić, Cvijeta Mesić, Katarina Gojko vić. Pesma je nedavno doživela rimejk i to baš u izvedbi orkestra Sanje Ilića, odnosno „Balkanike“.

2. Princeza

Verovatno jedan od najboljih i najslušanijih dueta bivše Jugoslavije jeste pesma „Princeza“ iz 1983. godine,  koju su u neponovljivoj interpretaciji izveli Slađana Milošević i Dado Topić. Ova pesma bila je favorit te godine za pobednika Jugovozije, ali je na Evroviziju ipak otišao Danijel Popović sa pesmom „Džuli“.

3. Opet Beograd 

Pesmu „Opet Beograd“ komponovao je Sanja Ilić za sestre Izoldu i Eleonoru Barudžija, koje su nakon MESAM 1986. na kom su je izvela započele sa svojim solo karijerima,  s obzirom da su do tad bile neizostavna pratnja drugih izvođača. Pesmu je pre nekoliko godina preradila Tijana Dapčević.

4. „Halo, halo“.

Ovu pesmu izveo je na Evroviziji 1982. godine ženski pop trio „Aske“, koje su činile Snežana Mišković Viktorija, Snežana Stamenković i Izolda Barudžija. O Snežani Stamenković koja je danas svetski priznata operska diva, nedavno je  ekskluzivno pisao portal Nova. rs .

5. Baj, baj, baj

S ovom pesmom Bisera Veletanlić se takmičila na Jugoviziji za jugoslovenskog predstavnika za pesmu evrovizije 1976. u Opatiji.