5 najvećih hitova po kojima ćemo pamtiti Sanju Ilića

Showbiz 07. mar. 202114:01 > 14:15
Podeli:
Foto: Zoran Lončarević

Preminuo je muzičar i frontmen grupe "Balkanika" Aleksandar Sanja Ilić. Preminuo je od posledica kovida 19, saznaje RTS. Iza sebe je imao bogatu diskrografiju po kojoj ćemo ga pamtiti.

U njegovu čast, a povodom smrti, podsećamo na pet najvećih hitova koji će ostati upamćeni za sva vremena.

Nova deca

Za kraj

Korana

Princeza

 

Sunce

Muzička formacija Sanja Ilić & Balkanika je grupa sastavljena od mladih, poznatih, talentovanih muzičara koji sviraju stare instrumente Balkana u kombinaciji sa postavkom rok benda.

Balkanika je počela sa pojavljivanjem 2000-te godine i ima kontinuirani razvoj u zvuku koji se ne može porediti ni sa jednim u svetu.

PROČITAJTE JOŠ

Muzički stil je veoma teško opisati. To je pre svega originalni zvuk sa kombinacijom elemenata svetske muzike bazirane na snažnim ritmovima Balkana, a u modernom filingu i senzibilitetu.

Ideja za stvaranje grupe Sanja Ilić & BALKANIKA potekla je svakako od kompozitora i instrumentaliste Aleksandra Sanje Ilića ali je interesantno da je ime grupi dao Sanjin rođeni brat Dragan Ilić Ilke, vođa Generacije 5.

Sanja nije imao nameru da pravi grupu i da koncertrira već je želeo da u vreme, kada je smatrao da mu muzički milje sa kraja devedesetih više ne odgovara, krene da razmišlja o nekoj potpuno novoj muzici. O muzici koja bi imala inspiraciju melos Srbije i Balkana ali muzici koja bi tretirala muzičko izvođenje i svetovno i duhovno na potpuno nov način. Tražio je i raspitivao se o mladim i talentovanim muzičarima koji sviraju čudne i već zaboravljene instrumente i našao ih je. U muzici Balkanike pojavljuju se kaval, džumbuš, tapan, darbuke, saz, ut, gadulka…

Prvi album je većinom rađen kod Sanje u kućnom studiju uz fijuke bombi 1999. godine. Na albumu su sarađivali gudači Svetoga Đorđa i članovi hora RTS-a i snimanja su se dešavala na Kolarčevom Univerzitetu. Pošto je to i vreme NATO bombardovanja Srbije, kada bi se oglasile sirene za uzbunu i opasnost, snimanje bi se prekidalo da se ne bi kvario snimak i nastavljalo po isteku opasnosti.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar