Zašto ne treba da se zaje*avaš s mačkama?

Film 26. nov. 202018:00
Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/Netflix

Jedan od aktuelnih Netfliksovih dokumentaraca po imenu "Don’t Fuck With Cats: Hunting An Internet Killer", podigao je dosta prašine u svetu interneta, prvenstveno zbog mračne priče o serijskom ubici čije su požude hranili ljudi na društvenim mrežama, što ga je, možda - kako navode sagovornici u dokumentarcu - navelo da postane krvožedni ubica.

Priča govori o kandanskom monstrumu Luki Magnoti, koji je na internetu kreirao lažni identitet, žarko želeći da postane slavan. Kada nije uspeo u mankenskoj karijeri, pažnju je odlučio da dobije na drugačiji način – objavljivajući video klipove u kojima muči i ubija nedužne mačiće.

PROČITAJTE JOŠ

Magnota možda nikad ne bi bio uhvaćen da nije razljutio ljude kršenjem onoga što u seriji nazivaju prvim nepisanim pravilom interneta –  ne zajebavaj se sa životinjama ili, u ovom slučaju, s mačkama.

On je isprva podelio snimak na kojem brutalno muči i potom ubija dva mačeta, što je nateralo korisnike interneta da naprave tajnu grupu u kojoj će pokušati da prikupe dokaze i saznaju identitet ovog mladića. Njihova pažnja je za njega, čini se, bila izuzetno važna, te je kroz nedelje i mesece nastavio da im daje „hintove“ o sebi, ali i da objavljuje druge snimke na kojima ubija nedužne mačiće.

Najavio je u jednom trenutku i da će ubrzo preći na ljude, ali niko od članova nadležnih institucija nije reagovao na upozorenja „internet štrebera“ koji su pre svih sklopili kockice i saznali identitet mladića.

Redatelj Mark Levis temelj priče gradi na iskazima dvoje protagonista kojima pridaje najveće zasluge u lovu na internet ubicu: analitičarki lasvegaškog kazina Dejani Tomson, te anonimnom internet korisniku pod pseudonimom Džon Grin. U prvoj epizodi koja nosi naziv “Closing the Net” upoznajemo njihovu predanu metodu kojom otkrivaju počinitelja i dovode policiju na Magnotina vrata.

Nakon što uspeva da se izvuče, Magnota ubija svoj „seks dejt“, a potom njegovo raskomadano telo šalje na različite adrese političara u Kanadi, kako bi privukao međunarodnu pažnju i osvojio novinske stupce.

Cela priča je u dokumentarcu prikazana vrlo temeljno i vrlo uzbudljivo.

Autor i neposredni akteri svesni su činjenice o moralnoj začkoljici koja do samog kraja ostaje nerazrešiva, a bez koje sama priča ne bi posedovala današnju jedinstvenu dimenziju. Postavlja se, naime, pitanje kolika je u celoj priči odgovornost svakoga od nas, počevši od začetnika amaterske istrage, preko pojedinaca koji su o njoj odlučili da snime film, pa do gledaoca koji konzumiraju taj sadržaj.

Jer, u krajnjoj liniji, Luka Magnota, mladi kanadski ubica, hteo je samo jedno – da bude slavan.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.