Serija koja dokazuje da psihopate na belom konju postoje

Film 14. nov. 202015:18
Podeli:
Foto: Promo/Netflix

Centralna tema Netfliksove serije “You” je uhoda, čovek koji postaje toliko ospednut devojkom koju je upoznao, da se nije zadovoljio prelistavanjem njenih društvenih mreža, već i doslovnim praćenjem. Doduše, on ne vidi to kao stokovanje, već kao način “da bolje upozna osobu“.

Iako je u suštini ovo romantična priča koja prati dvoje mladih ljudi – Bek, koja očajnički želi da postane spisateljica i Džoua, koji radi u lokalnoj knjižari – zapravo ima mnogo elemenata drame, trilera i horora.

PROČITAJTE JOŠ

Radnja serije započinje u knjižari u koju ulazi Bek (Elizabeth Lail), nasmejana, vedra studentkinja čiji je san da postane spisateljica, a Džou istog trenutka analizira svaki njen pokret i čita njene namere kao otvorenu knjigu. Već prvom scenom, njihovim prvim susretom, otkrivamo da Džou nije toliko nevin i savršen kakvim se predstavlja, te da se iza maske neodoljivog i sigurnog dečka krije nimalo suptilni psihopatski stoker.

Ona je za njega bila ljubav na prvi pogled, a on je za nju tek opcija – što kroz deset epizoda prve sezone neumorno pokušava da demantuje. Ide toliko daleko da osim što je proganja na društvenim mrežama, prati svaki njen korak i pokušava da manipuliše njom kako bi je odvojio od svih prijatelja, u jednom trenutku postaje i ubica koji prosto eliminiše ljude koji mu smetaju.

Prvi na meti bio je njen bivši – saradšnji dečko / kombinacija, koji je čak i nije shvatao za ozbiljno. On ipak nije mogao da podnese njenu zaljubljenost u njega.

Foto: Promo/Netflix

Glavna ideja serije je kritika društvenih mreža i naša suluda potreba da otvoreno prijavimo svaki naš korak celom svetu. Naša zavisnost o ažuriranju statusa na Fejsbuku i Tviteru te objavljivanje fotografija s putovanja na Instagramu iste sekunde, u pozadini možda hrani nečiju tuđu zavisnost, opsesiju nama i našim načinom života, čega nismo svesni dok to ne bude prekasno.

Serija takođe analizira mentalno zdravlje i duboke psihičke probleme sa kojima se glavni lik – Džou – suočava.

Jedan od defitivno najuzbudljivijih delova serije jeste odnos Bek i njene najbolje prijateljice Pič, koja je podjednako, kao i Džou, opsednuta i tajno zaljubljena u nju.

Dve psihopate i jedna psihički labilna i emocionalno nestabilna osoba na istom mestu – nije nešto što može da se završi dobro.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar