„Čiko, je l’ sav ovaj lebac tvoj“: Oni su bili deca glumci

Podeli:
Foto: Pritnscreen/YouTube/tarabic

Dok iščekujemo premijeru filma "Vikend sa ćaletom", koja je zakazana za 29. oktobar u Kombank dvorani, gde glavnu ulogu igra jedanaestogodišnji Vasa Vraneš, prisećamo se legendarnih rola dece glumaca. Većina njih je nastavila da korača putem glume

„Čiko, je l’ sav ovaj lebac tvoj“ rečenica je iz filma „Užička republika“ (1974), koju je gotovo svako bar jednom citirao, a na filmu ju je izgovorio, tada dečak, danas scenarista i filmski producent Žarko Jokanović.

Iako je prvobitno trebalo da bude statista u masi, Jokanović je tada snimio čak 12 scena, o čemu je i sam prošle godine pisao na svom Fejsbuk profilu.

PROČITAJTE JOŠ

„Tada sam imao šest i po godina. Ustao sam još po mraku, pre svitanja. Mama me je spremila da me odvede na snimanje, a baka je prosula čašu vode niz stepenice – da bude uspešno i da sve teče kao voda. Uz napomenu da se na Božić valja početi nešto novo. I da će to trajati cele godine. A, evo, traje već 45 godina. Mama me je odvela u staru užičku Sokolanu, tamo su me obukli u kostim i odvezli na set. Toga dana trebalo je da budem samo statista u masi. Čekalo se da se snimi neka eksplozija i da me jedan vojnik iznese iz zgrade u kojoj je bila bolnica, a meni je bila zavijena noga, igrao sam malog ranjenika“, počelo je Jokanovićevo sećanje.

„Bilo je jako hladno i morao sam da budem na jednom mestu da ne bih uprljao zavoj. Međutim, snimanje je kasnilo i meni je jako smetala ta neorganizacija, pa sam se pobunio i pitao ko je tu glavni. I ljudi koji su bili oko mene pokazali su mi na Žiku Mitrovića, reditelja filma. Bio je u društvu Ane Marije Car, scenaristkinje filma i još nekih ljudi. Ja sam odskakutao na jednoj nozi do njega, povukao ga za ruku i rekao mu: ‘Kakav je to način da se kasni sa snimanjem, zato što neka glumica kasni? Ja nisam ovde došao da čekam neku tamo glumicu iz Beograda, nego da radim i zaradim svoj novac’. A ta glumica bila je Ružica Sokić i kasnila je jer se vozač filmske ekipe od Beograda do Užica probijao po snegom zavejanom putu“, napisao je on, te dodao:

„Žika je bio više nego iznenađen i zatečen takvom reakcijom jednog klinca. Onda su on i Ana Marija Car počeli da pričaju sa mnom, da me unakrsno propituju sve i svašta, i ja sam se tu jako lepo ispričao sa njima. Oni su se oduševili da je tako malo dete tako slobodno i Ana Marija Car je sutradan pozvala moju mamu na razgovor. Rekla je da je napisala jednu scenu za mene i pitala je da li dopušta da to snimimo. Mama me je pitala da li želim, ja sam rekao: ‘Što da ne’. I snimili smo jednu scenu. Ana Mariji i Žiki se to jako dopalo, pa je ona napisala još jednu scenu. Snimili smo i nju. Opet im se jako dopalo. I tako je ona narednih meseci dopisivala jednu po jednu scenu, pa sam završio snimanje filma sa dvanaest snimljenih scena sa mojim divnim Petrom Prličkim, Ružicom Sokić i Mijom Aleksićem. I sa glumačkim ugovorom, sa zaista pozamašnim honorarom za film i za seriju koja je posle nastala iz filma“, napisao je svojevremeno Jokanović.

Dečak sa hlebom, kako se zvala njegova uloga u „Užičkoj republici“, danas je filmski producent i scenarista, pa iako nije nastavio da se bavi glumom, ostao je da dela u ovoj umetnosti.

Mirjana Joković imala je samo 12 godina kada se pojavila u filmu „Poslednja trka“.

Ona se 1997. godine preselila u Ameriku, a iza sebe je u bivšoj Jugoslaviji i Srbiji ostavila čitavu riznicu briljantno odigranih uloga. Samo neke od njih su uloge u filmovima „Podzemlje“, „Stršljen“, „Vukovar, jedna priča“, „Kamiondžije opet voze“, ali i u serijama „Zaboravljeni“, „Sivi dom“, „Kamiondžije 2“, „Vratiće se rode“, „Vreme čuda“…

Slavko Štimac je kao dete igrao u mnogim filmovima kao što su “Vuk samotnjak”, “Vlak u snijegu” i drugim, a nezaobilazno je pomenuti i čuvenu seriju „Salaš u Malom Ritu“. On je kao dečak izneo veoma ozbiljne i zahtevne uloge, te se još tada moglo naslutiti da će biti veliki glumac.

Zajedno sa Štimcem kadar je kao dečak delio i Svetislav Bule Goncić, koji je u „Salašu u Malom Ritu“ glumio čuvenog Rašu.

Iako ga mnogi pamte po ulozi čuvenog Bobe u seriji „Bolji život“, Dragan Bjelogrlić je prvu ulogu imao u filmu „Boško Buha“ davne 1978. godine.

Kada je imao svega 15 godina, Bjela je sasvim slučajno sa drugovima otišao na audiciju za film „Boško Buha“, gde ga je zapazio producent Branko Lustih, i tada je dobio ulogu Save Jovanovića Sirogojna.

On je kasnije svoju delatnost proširio na filmsku produkciju, a na spisku ostvarenja na kojima je Bjela bio producent nalaze se filmovi poput „Lepa sela lepo gore“, „Rane“, „Rat uživo“, „Ivkova slava“, te serije „Senke nad Balkanom“, „Vratiće se rode“, „Žigosani u reketu“ itd.

Nikolu Koja takođe put sasvim slučajno odveo u svet glume, kada je kao dečak završio na času glume, nakon čega je odlučio da se učlani u dramsku grupu.

Prvu ulogu je ostvario u filmu “Rad na određeno vreme”, kada je imao 13 godina, a tumačio je lik tinejdžera Ivana, gde mu je majka bila Milena Dravić. Pet godina kasnije dobio je jednu od glavnih ulogu u “Žikinoj dinastiji”, odnosno u tri nastavka filmskog serijala „Lude godine“, igrajući unuka Mihajla Mišu Pavlovića, koji je najviše bio vezan za svog dedu kojeg je tumačio legendarni Dragomir Bojanić Gidra. Danas ima preko 80 odigranih uloga.

Boris Milivojević se na televiziji se pojavio sa samo 12 godina. On je takođe kao dečak tumačio lik Miše Pavlovića u “Žikinoj dinastiji”, u delu “Idi mi, dođi mi”, u kojem se oseća kao zapostavljeno dete zbog svakodnevnih razmirica svojih roditelja.

Foto:Screenshot/Youtube

Boris se sada pored glume bavi i muzikom, a radio je i kao voditelj.

Dubravka Mijatović je sa 17 godina igrala u filmu “Nije lako sa muškarcima”, gde je tumačila lik najmlađe ćerke Milene Dravić, a sestru na filmu glumila joj je Branka Katić.

Dečak Malik iz kultnog Kusturičinog filma „Otac na službenom putu“ mnogima je sinonim za lepe dane 80-ih godina. Moreno Debartoli, odigrao je jednu od najzapaženijih dečjih uloga u jugoslovenskom filmu. On je zajedno sa Mikijem Manojlovićem i Mirjanom Karanović ocrtao i dočarao probleme i tragedije koje je porodica 50-ih godina proživljavala, te je ovaj film i dalje u vrhu ostvarenja koji se rado repriziraju.

„Malik, Malik, na go*no si mi nalik“ rečenica je po kojoj je ostao upamćen Moreno Debartoli, koji je od 2011. glavni kuvar u Hotelu „Bristol“ u Sarajevu, a kulinarsku karijeru je započeo 1998. u Izraelu.

Kao deca na filmu su igrali i: Nikola Đuričko (Gospođa Ministarka), Neda Arnerić (Prozor), Ivana Mihić (Srećna porodica, Varljivo leto ’68), Nebojša Bakočević (Boško Buha, Otpisani, Đavolje merdevine), Nenad Nenadović (Boško Buha, Otpisani, Vaga za tačno merenje)…

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar