Foto:EPA-EFE/IAN LANGSDON/

Slavna glumica Anđelina Džoli prodaje jedinu sliku koju je britanski ratni premijer Vinston Čerčil naslikao tokom Drugog svetskog rata, a koju je pre deceniju dobila na poklon od sada bivšeg supruga, Breda Pita.

PROČITAJTE JOŠ

Bred je umetničko delo kupio 2011. od trgovca umetnina kao poklon za svoju dragu. Međutim, ljubav između njih „ugasila se“ nakon pet godina. Njihov razvod još uvek nije okončan, a glumica je izgleda odlučila da se otarasi svih stvari koje je vezuju za bivšeg supruga. Očekuje se da bi ovo delo na tržištu moglo postići dobru cenu i dostići neverovatnih 3,4 miliona dolara.

Čerčil je naslikao „Toranj džamije Kutubije“ u Marakešu u Maroku, nakon što je prisustvovao konferenciji u Kazablanki u januaru 1943. godine, i poklonio je tadašnjem američkom predsedniku Frenklinu D. Ruzveltu.

„Ovo je jedina slika koju je Čerčil naslikao tokom rata, a možda je bio inspirisan ratnim uspesima saveznika u zemlji koju je smatrao jednom od najlepših“, izjavio je Nik Orčard iz aukcijske kuće „Christie’s“. On je dodao da je ovo ubedljivo najbolja slika bivšeg britanskog premijera jer džamija simbolizuje prijateljstvo dvojice državnih čelnika. Za njega je to pokazatelj da je Čerčil cenio Ruzvelta i da su ulagali zajedničke napore u Drugom svetskom ratu.

Trebalo bi da slika bude od 1. marta u prodaji.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Svi komentari (0)