Šušljik: Životi su nam i sada vezani za ideju Jugoslavije

Podeli:
Foto:Foto: Promo/Goran Đukanović; wikimedia.org

Mi sad i dalje krckamo posledice ideje Jugoslavije, naši životi su krckanje ideje, i dalje su duboko vezani za ono što je bila ideja Jugoslavije, kazao je glumac Goran Šušljik, najavljujući seriju "Aleksandar od Jugoslavije" na Nova S, u kojoj igra hrvatskog i jugoslovenskog političara Antu Trumbića.

Serija, koja će imati 15 epizoda, snimljena je u produkciji United Media. Svi gledaoci od juče imaju prilike da preko EON-a gledaju celu seriju. Popularno „bindžovanje“ dostupno je odmah preko EON TV i putem bilo kog interneta u Srbiji putem EON mobilne ili EON smart aplikacije.

Priču o životu kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića gledaoci će imati priliku da gledaju od 15. marta i na televiziji Nova S, kada počinje emitovanje serije „Aleksandar od Jugoslavije“ reditelja i scenariste Zdravka Šotre, a po istoimenom romanu Vuka Draškovića.

Šušljik je za N1 rekao da je Zdravko Šotra, reditelj serije – vitez pričanja priče.

„On je vitez našeg posla, vitez pričanja priča, hrabar čovek koji je uspeo u ovim godinama da pobedi prepreke i da napravi seriju koja je ne samo dramski uradak, već ideja da se ispriča priča o kralju Aleksandru, i svim društvenim, političkim, socijalnim uslovima u kojima je ideja Jugoslavije živela, zaživela i na kraju umrla“, kazao je glumac.

On je dodao da mu je ovo bio prvi put da je radio sa Šotrom.

„Sem zahvalnosti što me je pozvao, moram da izrazim divljenje toj energiji i duhu da sve čime se bavimo ima smisla. Okolnosti su bile teške u ovoj godini korone, ne samo fizički nego i psihološke prereke koje smo imali… Svima su životi prilično poremećeni, ali takav je život, često je pobediti okolnosti prioritet za preživeti i živeti ga sa smislom“, kaže.

Kako je dodao, svaki korak ne samo da ostvaruje rezultat nego budi nadu da i pored teških okolnosti treba da se bavimo stvarima koje su važne.

Goran Šušljik kao Ante Trumbić Foto: Promo/Goran Đukanović

Šušljik u seriji igra lik Ante Trumbića.

„On je bio Splićanin koji je zdušno zagovarao ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca, smatrao je da je to civilizacijska obaveza, pre svega tog dela naciona, Hrvatskog, da se pridruži toj ideji, Ante je bio strasni zagovornik te ideje da ovaj prostor stane pod jednu kapu“, objasnio je.

U toj fantastičnoj ideji ima mnogo dobrih i mnogo loših namera, kazao je.

„Za sada je Ante Trumbić u ovoj seriji tretiran kao jedan od ljudi koji su verovali zdušno u tu ideju, a kao svaka politika, ima i mnogo toga iza. Mislim da će serija pružiti jedan deo odgovora na pitanje zašto je to bilo važno i zašto to i tom trenutku nije do kraja bilo moguće“, dodao je on.

Ante Trumbić Foto:wikimedia.org

Sada smo u vremenu kad nam treba podsećanje, navodi Šušljik, na to šta su greške.

„Ovo nije revizija istorije, nego ponovno učenje istorije, sagledavanje iz ovog trenutka je još važnije, kako gledamo na neke istorijske činjenice… sad kada smo mnogo daleko ne mogu drugačije da doživljavam to nego kao zemlju u kojoj sam rođen, u kojoj sam rastao, u kojoj je moj identitet napravljen. Ne mislim da je potrebna moja lična revizija u odnosu na to, već sagledavanje onoga gde sam i kako sam rastao i živeo – mene ne bi bilo da nije bilo te Jugoslavije, ja sam dete te Jugoslavije“, naveo je Šušljik.

Komentari

Vaš komentar