Pavlović: Kralj Aleksandar je bio tragična ličnost

Podeli:
Foto:promo

"Kralj Aleksandar je tragična ličnost o kojoj mnogi iz današnje perspektive imaju različita mišljenja - često pozitivna, a još češće negativna, a u seriji će imati priliku da vide neku drugu njegovu stranu. Aleksandru su svi zamerali, što Srbi, što drugi narodi. Svi su očekivali više, dok je on verovao da možemo da prebrodimo naše razlike u jeziku, u veri, da se izdignemo i da stvorimo neko novo društvo", rekao je u intervjuu za portal Nova.rs glumac Marko Pavlović, koji u seriji "Aleksandar od Jugoslavije" igra novinara Jovana.

Serija „Aleksandar od Jugoslavije“, koja će imati 15 epizoda, snimljena je u United Media. Svi gledaoci od danas imaju prilike da preko EON-a gledaju celu seriju. Popularno „bindžovanje“ dostupno je odmah preko EON TV i putem bilo kog interneta u Srbiji putem EON mobilne ili EON smart aplikacije.

Seriju „Aleksandar od Jugoslavije“ možete odmah bindžovati preko EON TV, putem bilo kog interneta u Srbiji na EON mobilnoj i EON smart aplikaciji.

O ovoj seriji razgovarali smo sa mladim glumcem Markom Pavlovićem, koji ima ulogu novinara Jovana – jednog od hroničara života kralja Aleksandra.

PROČITAJTE JOŠ

U seriji „Aleksandar od Jugoslavije“ imate ulogu novinara Jovana. Da li možete da nam kažete nešto više o svom liku?

– On nije bio istorijska ličnost, u smislu da smo znali za njegovo postojanje, ali moj lik, kao i lik mog kolege Joakima Tasića, odnosno novinari Jovan i Stevan, zajedno sa Lukom Mesečinom, bili su arhivatori kraljevog života, hroničari koji su pratili kralja Aleksandra kroz život – od pobedničkog vraćanja 1918. godine, pa sve do njegovog atentata. Na neki način smo bili savremenici tog doba, a takođe smo i pordška kralju u nekim njegovim idejama i viziji boljeg društva.

Dakle, vi niste bili novinari koji su kritikovali vladavinu?

– Mi smo bili novinari koji samo komentarišu okolnosti koje su se događale u zemlji. Nemamo direktan odnos sa kraljem. To ima Luka Mesečina, njegov blizak prijatelj, kojeg igra Petar Strugar.

Foto: Promo/Goran Đukanović

Kako ste se spremali za ovu ulogu?

– Moja priprema se sastojala iz toga da sam prvo pročitao roman Vuka Draškovića, kao i scenario. Upoznao sam se sa vremenom i životom u to doba, kao i komplikovanom političkom situacijom, koja se događala između dva svetska rata. To je bilo jedno prilično smutljivo vreme izazvano različitim ljudskim faktorima.

Znači li to da ste saznali mnogo toga novog iz istorije? Da li su vas iznenadile neke činjenice za koje niste pre znali?

– Mnoge činjenice sam znao, ali sam bio iznenađen kada sam shvatio koliko je nestabilno bilo to vreme. Kralj Aleksandar je bio osoba koja je istinski verovala u mogućnost jugoslovenstva, odnosno u mogućnost da ta država opstane, dok su svi ostali radili na neki način na njenom rušenju ili preuređenju, i to je rezultovalo takvim nestabilnim vremenom – vremenom u kojem nijedna vlada nije ostvarila svoj pun mandat, jer su stalno bile trzavice između različitih političkih aktera, što spolja, što iznutra,

Foto: Promo/Goran Đukanović

Koliko je važno da se snimaju filmovi i serije sa istorijskom tematikom?

– Smatram da je jako važno jer je dobro da iz različitih uglova sagledavamo istorijske činjenice i da se bavimo našom prošlošću jer jedino tako možemo shvatiti našu sadašnjost i, na neki način, videti našu budućnost. Imao sam ulogu u ostvarenju Predraga Antonijevića „Zaspanka za vojnike“, koje se takođe bavi istorijskom tematikom.

Može li se podvući neka paralela između vaše uloge novinara hroničara i novinara današnjice?

– U to doba kada nije bilo televizije i masovnih medija, novinari su bili glavne lučonoše, odnosno jedini ljudi koji su se bavili istraživanjem, analiziranjem i tumačenjem pojava. Takođe, i tada je bilo jako burno – postojala je politizacija, kao i neki vid cenzure, i to su sličnosti sa kojima može da se podvuče paralela sa današnjim stanjem.

Foto: Promo/Goran Đukanović

Kako je proteklo snimanje serije?

– Na snimanju je bilo jako prijatno i radio sam u divnoj atmosferi, sa divnim kolegama. Bilo je puno smeha i zaista smo se lepo proveli.

Šta mislite, kako će publika prihvatiti seriju „Aleksandar od Jugoslavije“?

PROČITAJTE JOŠ

– Mislim da će joj se dopasti i da će iti jako interesantno, jer je ovo jedna do sada neobrađena tema. Kralj Aleksandar je tragična ličnost o kojoj mnogi iz današnje perspektive imaju različita mišljenja – često pozitivna, a još češće negativna, a u seriji će imati priliku da vide neku drugu njegovu stranu. Aleksandru su svi zamerali, što Srbi, što drugi narodi. Svi su očekivali više, dok je on verovao da možemo da prebrodimo naše razlike u jeziku, u veri, da se izdignemo i da stvorimo neko novo društvo. Njemu je ideal bio koncepcija društva u Sjedinjenim Američkim Državama, gde su svi došli iz različitih sredina i različitog porekla, ali su uspeli da se izdignu iz toga i da se osećaju kao Amerikanci. To je bila i njegova ideja, da napravi od naših prostora zemlju koja će moći da se odupre od velikih sila i da bude samim tim snažnija. Nije imao podršku za to skoro ni od koga. Išao je sa tom idejom do kraja, i na kraju je tragično završio.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.