FOTO Šta je kralj Aleksandar imao istetovirano na grudima

Aleksandar od Jugoslavije 11. mar. 202111:47 > 12. mar. 2021 15:37
Podeli:
Foto: Wikipedia

Da su neke od najznamenitijih ličnosti srpske istorije imale skrivene tetovaže dokaz je i kralj Aleksandar Karađorđević, koji je vladao od 1921, pa sve do svoje smrti, 1934. godine, kada je stradao u atentatu u Marselju. O životu kralja Aleksandra publika će uskoro moći mnogo toga da sazna iz serije "Aleksandar od Jugoslavije", čije emitovanje počinje 15. marta na televiziji Nova S. Za one koji su nestrpljivi i ovog puta će biti dostupno popularno “bindžovanje”, odnosno mogućnost da već od 12. marta odgledaju celu sezonu odjednom i to preko EON, D3 ili Total TV platformi, preko bilo kog interneta u Srbiji putem EON mobilne ili EON Smart TV aplikacije i na eon.tv, zemljama regiona, a u inostranstvu preko NetTV Plus platforme.

PROČITAJTE JOŠ

Samo jedna od zanimljivosti vezanih za kralja Aleksandra je ta da je, neobično za to vreme, imao tetovažu. I to preko celih grudi!

Prvi jugoslovenski kralj Aleksandar Karađorđević imao je preko grudi istetoviranog krunisanog orla, a izgled ove ptice bio je sličan germanskim heraldičkim motivima sa pruskih plemićke grbove, mada nije bio identičan, prenosi Istorijski zabavnik.

Tetovaža kralja Aleksandra prikazivala je jednoglavog orla široko raširenih krila, sa mačem u jednom i šarom u drugoj kandži. Iznad orla nalazila se kruna nalik onoj Svetog rimskog carstva.

To da je jugoslovenski kralj “Ujedinitelj” bio tetoviran decenijama je bilo potpuno nepoznato. Podatak je otkrio tek đakon Nenad Jovanović prikupljajući materijal za knjigu “Grbovi, zastave i himne u istoriji Srbije”, u kojoj je prvi put i objavljena fotografija kraljeve tetovaže.

Foto:Wikipedia

Kao što se nije znalo da postoji, tako se sa sigurnošću ne zna ni koja joj je bila simbolika, kao ni kraljeva motivacija da se istetovira, i to preko celih grudi.

Foto: Wikimedia Commons/Zbirka slik Narodnega muzeja Slovenije

PROČITAJTE JOŠ

To nije bila retkost među vladarima onog vremena (na primer, i car Nikolaj II Romanov bio je tetoviran), ali izbor simbola je neobičan naročito ako se ima na umu da je upravo Aleksandar vodio pobedonosni rat koji je označio kraj nemačkog carstva čiji je ovo bio simbol.

Zato je, istoričari se slažu, tetovaža nastala ili pre Prvog svetskog rata, u kraljevim mlađim danima, ili nakon, ali u čast njegovog venčanja sa kraljicom Marijom, rumunskom princezom iz doma Hoencolern-Zigmaringena.

Orao je inače drevni simbol moći – sa njim su prikazivani i Zevs i Juputer, a u hrišćanstvu je simbol Jovana Bogoslova.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar