„Mnogi i dalje ne znaju ko je Zdravko Šotra“

Podeli:
Zdravko Šotra Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

"Mnogo je njih koji ne znaju opus Zdravka Šotre. Mi smo često pričali o tome kako je on dopseo u ove vode u kojima je sada. Došao je ovde u ona teška vremena posle rata i oni su ga usmerili na jednu stranu, a on je prešao na ovu - uradio je najbolje što je mogao. On je obeležio drugu polivinu 20. veka i nastavio je i u ovom našem novom veku da obeležava umetnost", govori za Nova.rs Luka Luković, istoričar umetnosti, komentarišući Šotrino najnovije ostvarenje "Aleksandar od Jugoslavije".

Naš sagovornik navodi da je do sada odgledao četiri emitovane epizode serije „Aleksandar od Jugoslavije“, koja je, prema njegovim rečima, dokaz da se Šotra „ne predaje“, te da stoji rame uz rame sa mlađom generacijom reditelja i producenata koji trenutno prave druge hit serije.

Svi gledaoci imaju prilike da preko EON-a gledaju celu seriju. Popularno “bindžovanje” dostupno je odmah preko EON TV i putem bilo kog interneta u Srbiji putem EON mobilne ili EON smart aplikacije.

„Mi smo ta starija generacija, ali ipak treba reći da ovaj vek pripada mlađima. Međutim, Šotra je jedan od retkih koji se ne predaje.  Sada smo u 2021. godini, on još uvek radi i stvara. Nije to neki običan posao. To je kreativan rad. To nije lako. Kako je on sam rekao, njegovo iskustvo koje je akumilirao tokom godina, ipak mu daje prednost čak i na ove mlađe koji su puni snage, u tom delu filmske umetnosti“, govori Luković za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

„Interesantno je da on radi i scenario i režiju. To mu daje odrešene ruke da ostvari ono što je zamislio. Tu ima i producenata koji se uključuju, kako to već ide u toj industriji, međutim, on radi i jedno i drugo, i to radi temljeno. Baš u ovom poslednjem slučaju – Aleksandru, radio je seriju po knjizi, međutim nema dileme da je radio i scenario. Do mene je dospela informacija da je imao 11 verzija scenarija. Bez obzira što se oslanja na knjigu, njegov upliv u tome je izjednačen, možda i veći“, dodaje naš sagovornik.

Kada je reč o samoj seriji, Luković navodi da ga je oduševio lik Kralja Aleksandra, kojeg tumači mladi glumac Ljuba Bulajić.

„Gledao sam seriju. Do sada je objavljeno četiri epizode. Kod Šotre to ide lako. Meni to izgleda vrlo prihvatljivo, a tako je i za većinu publike. To je delo za čitavu naciju, a ne samo za elitu. Možda će zainteresovati čak i ove koji su bili sa nama do pre 30 godina, jer se ipak radi o vladaru velike zemlje. Što se tiče glumaca, prvenstveno lika samoga kralja, sve je odlično.   Čitao sam o tom delu naše istorije i kada se govori o tim dinastijama, nije lako sve to pohvatati.  Sada očekujem da vidim i kraljicu Mariju. U svakom slučaju, protagonista, tumač lika Kralja Aleksandra je pun pogodak“, zaključio je Luković.

Serija “Aleksandar od Jugoslavije”, u produkciji United Media, ima 15 epizoda i prikazuje se svakog ponedeljka od 21 sat na televiziji Nova S i premijerno petkom na portalu Nova.rs.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar