Biljana Willimon
Biljana Willimon. Foto: Emil Čonkić

Kada sam videla prvi put kadrove ove serije kao reklamu, delovalo mi je kao one engleske serije koje su upeglane i važne, tako da sam se obradovala kako sve to vizuelno izgleda. A špica me je oduševila, božanstvena je, kaže za Nova.rs slikarka Biljana Vilimon o seriji “Aleksandar od Jugoslavije“ po knjizi Vuka Draškovića u režiji Zdravka Šotre.

Naša sagovornica dodaje da je važno što je sa ovom serijom otvorena istorijska tema o kojoj se malo zna.

– Edukativna je, što je retkost danas da se nađe na televiziji, jer je uglavnom sve komercijalno i svodi se na neke gegove i jeftinoće. Iako je serija za sve generacije, jer svi učimo iz nje, ipak je za probranu publiku a ne za široku masu koja očekuje samo da se zabavio gleda rijalitije. Ali od televizije Nova S i N1 i ne očekujem ništa drugo nego ovakvu vrstu priča, jer ono što se vrti na drugim televizijama je komercijalno i zato i ne pratim te serije.

Vilimon dodaje da ju je posebno fascinirala ubedljivost objekata koji nisu u Beogradu poput onih u Parizu, Versaju, a nije snimano sa lica mesta.

– Znam da to danas može sve da se izvede, ali kao slikar vrlo sam osetljiva na svaku sitnicu koja je omašaj u tom smislu, a ovde je to urađeno toliko uverljivo da sam stvarno impresionirana.

I na kraju, ističe glumce što joj je ostavilo poseban utisak.

– Imati toliko poznatih glumaca u epizodnim ulogama, to je za mene uvek bilo šik. Jer, kad tako veliki glumci pristanu na to, onda to samo znači da veruju u reditelja i pisca, u Šotru i Vuka, i to mi je poseban doživljaj. Ceo kasting je sjajno izabran. Način na koji je Šotra režirao na svetskom je nivou i vaša kompanija može da se ponosi što emituje ovu seriju koju veliki krug mojih prijatelja gleda – rekla je Biljana Vilimon.

Serija “Aleksandar od Jugoslavije”, u produkciji United Media, ima 15 epizoda i prikazuje se svakog ponedeljka od 21 sat na televiziji Nova S i premijerno petkom na portalu Nova.rs.

Može da se “bindžuje” preko EON TV kao i bilo kog interneta u Srbiji putem EON mobilne ili EON smart aplikacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare