Kralj je bio zvezda, a Vučića guraju u drugi red

Podeli:
Aleksandar Vučić, Kralj Aleksandar kombo
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, TopFoto.co.uk / Topfoto / Profimedia

Za razliku od kralja Aleksandra Karađorđevića, koji je bio zvezda Mirovne konferencije u Parizu, novija istorija sugeriše da je sadašnji predsednik Srbije, čije je ime takođe Aleksandar, u poređenju s tadašnjim događajem, bio istorijsko razočaranje za državu koja je bila veliki ratni saveznik. O tome kako je kralj bio dočekan na Mirovnoj konferenciji svedoči nova, četvrta epizoda serije "Aleksandar od Jugoslavije", dok se njegov imenjak sto godina kasnije na svečanoj ceremoniji obeležavanja stogodišnjice primirja u Prvom svetskom ratu, održanoj u novembru 2018. godine, nije proveo onako kako je bilo očekivano.

Serija, koja će imati 15 epizoda, snimljena je u produkciji United Media. Svi gledaoci imaju prilike da preko EON-a gledaju celu seriju. Popularno “bindžovanje” dostupno je odmah preko EON TV i putem bilo kog interneta u Srbiji putem EON mobilne ili EON smart aplikacije.

Nova epizoda serije „Aleksandar od Jugoslavije“, koja će biti emitovana večeras u 21 sat na televiziji Nova S, govori o saveznicima, koji su januara 1919. godine u Parizu započeli Mirovnu konferenciju šefova pobedničkih zemalja.

I Aleksandru je tamo mesto, ali ga saveznici ne pozivaju, ljuti na njega što je stvorio državu, koju ne priznaju. Regent ipak ode u Pariz inkognito. Budući da se proslavio kao veliki pobednik u ratu, tamošnja štampa razglasi njegov dolazak i počne da napada one koji ignorišu zaslužnog ratnog saveznika. Aleksandar tako postaje zvezda Mirovne konferencije.

PROČITAJTE JOŠ

Šefovi savezničkih zemalja izraze želju da se susretnu s njim. U srpskom poslanstvu razgovara sa delegacijom svoje zemlje.

S druge strane, kada je reč o novijoj istoriji i obeležavanju stogodišnjice primirja u Prvom svetskom ratu, pre tri godine, Aleksandar Vučić nije imao čime da se pohvali. Umesto u prvim redovima, raspored sedenja je sugerisao da srpski predsednik bude skrajnut, i to prekoputa velikih svetskih lidera, ali i lidera iz regiona.

Iako se čini da je diplomatski skandal tada izbegnut, analitičari su ocenjivali da je skrajnutost srpskog predsednika bila šamar za srpsku istoriju.

Tamo daleko. Nije u pitanju samo naziv pesme iz Prvog svetskog rata, već i pozicija srpskog predsednika u odnosu na prvi ešalon lidera na obeležavanju savezničke pobede u istom tom ratu 2018. godine. Aleksandra Vučića protokol je tada smestio sa druge strane u odnosu na kako svetske, tako i regionalne lidere, u zapećak na kom se, smatraju analitičari, nije smeo naći.

„Bilo je, moram da priznam, više nego mučno gledati da predsednik Srbije – ovde ne govorimo o imenu i prezimenu, nego o predsedniku zemlje koja je bila veliki saveznik u Prvom svetskom ratu i koja je dala ogroman doprinos pobedi, da je on skrajnut negde“, rekao je tada spoljnopolitički komentator Boško Jakšić za N1.

Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

POGLEDAJTE SERIJU ALEKSANDAR OD JUGOSLAVIJE

Ambasador Miroslav Lazanski, smatrao je tada da je zvanični Pariz, kao organizator ceremonije, pokazao nepoštovanje prema Srbiji.

„U diplomatiji su često protokol i forma važniji od suštine. To što se organizator u Parizu vadi da su išli nekakvom abecedom – da li su vojnici u Prvom svetskom ratu ginuli po abecedi? Nisu. Srbija je bila prva žrtva Prvog svetkog rata i prva je oslobodila svoje teritorije. Ovim rasporedom sedenja Pariz to nije ispoštovao“, rekao je tada vojni analitičar i ambasador Miroslav Lazanski.

Seriju “Aleksandar od Jugoslavije” možete odmah bindžovati preko EON TV, putem bilo kog interneta u Srbiji na EON mobilnoj i EON smart aplikaciji.

Više od 130 glumaca učestvovalo je u ovom velikom projektu koji je sniman tokom prošle godine. Kralja Aleksandra tumači Ljubomir Bulajić, a kraljicu Mariju Tamara Aleksić. U glumačkoj ekipi su i Irfan Mensur, Petar Strugar, Branislav Lečić, Žarko Laušević, Voja Brajović, Nikola Kojo, Goran Šušljik, Sloboda Mićalović, Nada Macanković, Nataša Ninković, Nela Mihailović, Danica Maksimović, Anica Dobra, Zoran Cvijanović, Vojin Ćetković, Jelica Sretenović…

Gledaoci NOVU S mogu pratiti preko SBB mreže, Total TV-a, D3i ali i EON platforme.

BONUS VIDEO:

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar