Foto: Promo/Goran Đukanović

Popularna serija "Aleksandar od Jugoslavije" koja se emituje na televiziji Nova S, u režiji Zdravka Šotre i po istoimenom romanu Vuka Draškovića, nije jedina istorijska serija, ili film, koji je Šotra režirao tokom proteklih decenija.

Osim na TV Nova S i na našem portalu, publika seriju Aleksandar od Jugoslavije, snimljenu u produkciji United Media, može da prati preko EON-a. Popularno “bindžovanje” dostupno je odmah preko EON TV i putem bilo kog interneta u Srbiji putem EON mobilne ili EON smart aplikacije.

Iza njega se nalazi još nekoliko filmova i serija koji su rađeni po istorijskim motivima. U nastavku teksta, donosimo vam pet naslova u kojima ćete uživati, ukoliko volite Šotrin rad i istorijsku dramu.

Idemo dalje

U tek oslobođeni gradić u Srbiji dolazi mlad učitelj, partizan. Njegova ratna, partizanska „pedagogija” sudara se sa starim metodama rada u školi. Deca su, naravno, uvek uz svog učitelja, iskrenog druga. Priča je, u stvari, dečije sećanje i pamćenje jednog vremena koje je ostavilo duboke tragove u ranjivim mladim dušama čitavih pokoljenja.

Igmanski marš

Film Zdravka Šotre snimljen 1983. i premijerno prikazan 27. juna iste godine. Temelji se na knjizi Igmanci Živojina Gavrilovića. Krajem januara 1942. Prva proleterska brigada, koja se na Romaniji našla opkoljena jakim nemačkim snagama, kreće u proboj obruča s namerom da pored Sarajeva i preko Igmana stigne do oslobođene Foče. Marš preko planine Igman izveden je u noći između 27. i 28. januara, po dubokom snegu i velikoj hladnoći i bio je koban za četrdeset teško promrzlih boraca kojima su u fočanskoj bolnici bez narkoze amputirani promrzli delovi tela.

Boj na Kosovu

Boj na Kosovu je jugoslovenski igrani film snimljen 1989. godine. Po žanru je istorijski spektakl, a radnja prikazuje događaje pre, za vreme i neposredno posle Kosovske bitke. Predstavljao je jedan od najambicioznijih projekata Radiotelevizije Beograd, snimljen radi obeležavanja 600. godišnjice tih događaja.

Pljačka Trećeg Rajha

„Pljačka Trećeg rajha“ je komedija rađena po motivima istinitog događaja, prema scenariju Miodraga Andrića (Ljube Moljca), koji je za film adaptirao reditelj Zdravko Šotra. Film gledaocima nudi vedru avanturističku priču začinjenu mangupskim šalama i dosetkama glavnih junaka, prefinjeni humor, intrigantnu ljubavnu priču i optimizam.

Gde cveta limun žut

Gde cveta limun žut je srpski dokumentarni film u produkciji Košutnjak filma o jednoj od najvećih tragedija srpskog naroda – povlačenju na ostrvo Krf za vreme Prvog svetskog rata. Snimljen je 2006. godine. Ovo povlačenje je još poznato kao Albanska golgota.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar