Iako je najavljeno da će nova autobuska stanica u Bloku 42 biti otvorena u februaru, za sada nema izgleda da će stanična zgrada biti izgrađena u naredna dva meseca. Nikola Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu kaže da je to bruka i sramota, te da Beograd nije zaslužio sve ovo. Nova.rs je pre mesec i po dana obišla i dronom snimila dokaze da od radova nema ničega, danas smo ponovi otišli da proverimo kako napreduje izgradnja nove stanice, ali situacija je minimalno promenjena u odnosu na snimak od pre mesec i po dana. Malo se odmaklo u asfaltiranju, a na gradilištu je tek nekoliko zalutalih radnika i mašina.

Ono što su reporteri Nova.rs zatekli staje u jednu reč – pustara.

U maju 2020. godine zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da se radi punom parom na izgradnji nove autobuske stanice u Bloku 42. Godinu dana pre toga, jedan deo Beogradske autobuske stanice (BAS) privremeno je preseljen na novu lokaciju.

Foto:Nova.rs

Dolazni peroni, koji su nekada bili kod hotela „Bristol“, zbog potrebe projekta „Beograd na vodi“, preseljeni su sa druge strane Starog savskog mosta, odnosno iza nekadašnje Glavne železničke stanice.

Od izjave Gorana Vesića prošlo je više od godinu i po dana, a od punog tempa i brze izgradnje ostala su praznja obećanja, a bogme, ostala je prazna i autobuska stanica. Trenutno je urađen stanični plati, parking za autobuse, dolazni i odlazni peron. Kamere našeg portala zabeležile su da nema ni traga od zgrade na koju će se slivati hiljada građana iz cele zemlje i regiona.

Kada je reč o staničnoj zgradi, za sada se stiglo samo do temelja, a ovim tempom teško da će stanici biti završena do kraja februara kada je planirano svečano otvaranje.

Nikola Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu rekao je za Nova.rs da ova situacija bruka i sramota za Beograd.

„Namera gradskih vlasti da puste u funkciju novu autobusku stanicu krajem februara, a da nije izgrađena stanična zgrada, predstavlja bruku i sramotu. Neverovatno je da četiri godine nakon kamena temeljca nije završena autobuska stanica, a još neverovatnije da će se putnici, kad sav saobraćaj bude uskoro tamo prebačen, stiskati u aneksu koji može da primi samo tridesetak ljudi. Nehumano je po hladnom vremenu i u vreme korone na ovaj način ‘otvarati’ novu stanicu, samo zato što će tada biti u jeku izborna kampanja“, rekao je Jovanović za Nova.rs.

Centar za lokalnu samoupravu podseća da je nova autobuska stanica u Bloku 42 trebalo biti završena do 2020. godine, a da je model izgradnje – JPP Grada i BAS-a, od starta pogrešan.

„Beograd nije zaslužio da glavna i železnička i autobuska stanica nemaju zgradu u 2022. godini, kao i da je njihova komunikacija sa gradskim prevozom izuzetno loša“, zaključio je Jovanović.

Vujanić: Beograd zaslužuje više od jedne stanice

Stručnjak za saobraćaj i profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić smatra da je Beograd zaslužio da ima više od jedne autobuske stanice jer će se sa jednom „teško izaći na kraj, a da se ne napravi papzjanija u tom delu grada gde je stanica“.

– Malo koji veliki grad u Evropi i svetu ima samo jednu autobusku stanicu. To je smešno – kaže Vujanić za “Novu“.

On smatra da stanice za međugradski saobraćaj treba stavljati na obodu grada, nikako u centru.

– One se stavljaju na obodu i mora biti povezana linijama gradskom prevoza, ali i da ima izgrađen parking za automobile. Nijedna autobuska stanica koja nije vezana linijama javnog gradskog prevoza nema funkciju da može pravilno da funkcioniše i ona mora biti vezana za ostale delove grada. Neko ko je došao na Novi Beograd mora da ima stanicu odakle može autobusom ili tramvajem da dođe na primer do Voždovca – navodi Vujanić.

Vujanić smatra da je lokacija u Bloku 42 za novu autobusku stanicu sasvim u redu jer je ona „i dalje centralna zona“.

On navodi da ona lako može da se poveže linijama GSP-a pošto su autobuske linije fleksibilne, te se mogu pomerati i nove ubacivati za razliku od tramvaja i metroa.

Stanica će biti završena onda kada postane prioritet za gradske čelnike, navodu Vujanić.

– Svakako se ona može završiti u narednih nekoliko meseci bez ikakvih problema. samo je pitanje šta je u prioritetima da li je ta stanica ili nešto drugo. Ako je ta stanica onda će ona biti završena vrlo brzo, ako nije onda će biti završena kada postane prioritet – ističe Vujanić.

Nova autobuska stanica koja se još uvek gradi imaće 65 perona od kojih 44 polazna i 12 dolaznih. Devet je predviđeno za turističke linije. Isto tako planiran je i stanični trg planiran je ka Ulici Antifašističke borbe.

Stanična zgrada biće površine 25.000 kvadratnih metara, a imaće i garažu sa više od 200 parking mesta i taksi stanicu.

Bonus video: 9 meseci nerada – Beogradska autobuska stanica, snimci iz februara i novembra 2021.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram