Islamski vernici danas slave Ramazanski bajram

Video 13. maj. 202110:37
Podeli:

Vernici islamske veroispovesti danas proslavljaju Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. On se obeležava nakon meseca ramazanskog posta uzdržavanja od hrane i vode od izlaska do zalaska sunca i proslavlja se tri dana.

Danas počinje Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Obeležava se kraj jednomesečnog posta i početak veselja.

Vernici se raduju jer su ispostili tokom ramazana, obnovili svoja znanja i potvrdili pokornost Bogu.

Ramazanski bajram slavi se tri dana kao zvanični praznik u svim zemljama gde su muslimani većinsko stanovništvo. Vernici se svečano oblače, odlaze u džamije jednim, a vraćaju drugim putem.

POGLEDAJTE JOŠ

Uz bogatu trpezu, običaj je da se današnji, prvi dan Bajrama provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova.

Drugi dan obilaze se groblja, mezarja, treći dan, u duhu zajedništva, provodi se u druženju s prijateljima, poznanicima i komšijama.

Razlikuje se i način molitve od uobičajenih molitvi. Uobičajeno je međusobno čestitanje nakon molitve, a nakon odlaska u džamiju vernici obilaze grobove predaka i pomole se.

Svi su svečano obučeni jer je ovo jedan od dva najveća praznika u islamu.

Nakon groblja odlazi se u čaršiju gde se ispija prva bajramska kafa. Čitavog dana se čestita, sprema se bogata trpeza.

Tradicija nalaže da se obiđe što veći broj komšija i prijatelja, ali je ove godine zbog pandemije koronavirusa taj običaj redukovan.

Ako želite prijatelju ili komšiji muslimanu da čestitate praznik, učinite to na tradicionalan način: „Bajram šerif mubarek olsun“.