Zagorka Dolovac na polaganju zakletve – A sada, malo ona

Video 29. jul. 202119:10 > 19:18
Podeli:

Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac položila je danas zakletvu u Skupštini Srbije i tako započela svoj treći mandat. Ovo je ujedno bila i vrlo retka prilika da se Dolovac vidi i čuje, iako je jedna od najtraženijih ljudi u državi, bar kad je reč o zahtevima opozicije.

Kao obrazloženje za njen reizbor ministarka pravde Maja Popović navela je između ostalog njenu odlučnu borbu protiv kriminala.

Ono što joj, međutim, opozicija, ali i mediji i javnost godinama spočitavaju jeste izostanak bilo kakve reakcije u slučajevima koji su najviše uznemirili javnost.

Na tom spisku nalazi se, pre svega, rušenje u Savamali, zatim pad vojnog helikoptera u kojem je stradalo sedam osoba, afera Krušik i šverc oružja sa kojim se dovodio u vezu pokojni otac ministra Nebojše Stefanovića, zatim smrt Stanike Gligorijević na naplatnoj rampi Doljevac, gde se od tužilaštva i dan danas kriju ključna dva minuta snimka…

Zamera joj se i što se tužilaštvo nije bavilo vezama pojedinih ministara sa pripadnicima kriminalnih klanova, kao ni njihovim lažnim diplomama.

Danas je ponovo položila zakletvu u Skupštini Srbije i praktično rekla da ono što joj se zamera nije u opisu njenig posla.

„Imam posebnu čast i zadovoljstvo da vam se danas obratim, kako u svoje lično ime tako i u ime Republičkog javnog tužilaštva i svih javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbiji. Biti pred vama i položiti zakletvu povodom odluke kojom ste mi poverili mandat za obavljanje funkcije Republičkog javnog tužioca predstavlja poseban događaj u profesionalnoj karijeri svakog tužioca. Danas tu odgovornost preuzimam ja, svesna svih obaveza i dužnosti koja me očekuju, ali i očekivanja koja imam prema svojim kolegama Javnom tužilaštvu, pravosuđu, zakonodavnoj, izvršnoj vlasti kao i samom društvu čiji krivično pravni poredak ste me izabrali da štitim“, rekla je Dolovac i dodala:

Skupstina Srbije Zagorka Dolovac
Zagorka Dolovac Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„U poslednje  vreme postalo je uobičajeno da se Javno tužilaštvo smatra bitnom, ako ne i presudnom tačkom u rešavanju i usmeravanju skoro svih društvenih događaja i tenzija, iako to nije uloga javnih tužilaca u bilo kom društvu i državi. S tim u vezi Javno tužilaštvo i ja kao Republički javni tužilac izloženi smo do sada nezabeleženom pritisku i pretnjama, a vrlo često i uvredama u očekivanju da se u skladu sa viđenjem ili potrebama određenih interesnih grupa ili pojedinaca postupanje javnih tužilaca usmeri i time postigne određšeni efekat koji po prvailu ima i svoje odjeke u političkoj sferi.

U tom smislu Dolovac se dalje pozvala na Ustav.

„Koji kaže da je Republičko javno tužilaštvo samostalni organ koji goni počinioce krivičnih dela  i drugih kažnjivih dela i koje preuzima mere za zaštitu ustavnosti i zakonitosti. Obećavam da ću u periodu mandata na koji ste me izabrali nastaviti da radim na unapređenju javnih tužilaštava u svim oblastima svojih nadležnosti“, rekla je Dolovac.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram