Foto: Nova.rs, Printscreen, N1

Skupština Srbije izabrala je Zagorku Dolovac za Republičkog javnog tužioca, kojoj će to, od 2010. biti treći mandat na istoj funkciji. Kao obrazloženje za njen reizbor ministarka pravde Maja Popović navela je između ostalog njenu odlučnu borbu protiv kriminala. Posebno se istakla u slučajevima rušenja u Savamali, padu helikoptera u kojem je stradalo sedam osoba, rešavanju afere Krušik, istrage o tome gde su nestala dva ključna minuta snimka sa rampe Doljevac... Šalimo se, naravno. U svim navedenim slučajevima Dolovac je ćutala, dobro sakrivena od očiju javnosti.

Novi šestogodišnji mandat Zagorke Dolovac počinje u januaru 2022.godine. Zaključno sa ovim mandatom, ona će biti javni tužilac 18 godina. Za Zagorku Dolovac glasalo je 168 od 171 prisutnog poslanika, dok troje nije glasalo.

Od ministarke pravde Maje popović stigle su samo pohvale na račun njenog rada. A to i ne čudi imajući u vidu na koji način je sve Dolovac zaštitila aktuelnu vlast. Umesto reakcije izabrala je ćutanje.

Redakcija Nova.rs donosi spisak slučajeva u kojima Dolovac nije reagovala. A morala je.

Slučaj Savamala

Da svoj posao očigledno ne obavlja savesno, javnost je mogla najpre da vidi u slučaju bespravnog rušenja u beogradskoj Hercegovačkoj ulici.

Iako je već sutradan bilo jasno da je ovaj bespravni čin organizovan iz državnog vrha, Dolovac je mudro nastavila da ćuti pred građanima koji su ostali šokirani saznanjem da je u Beogradu moguće, u sred noći, organizovati rušilački pohod, uz pomoć maskiranih fantoma na bagerima, koji nikada nisu identifikovani.

Javnost je dodatno bila uznemirena činjenicom da se policija nije odazivala na pozive u pomoć građana, kao i da je za to prethodno primila naređenje.

Foto:N1

Predistražni postupak koji je pokrenut pod pritiskom javnosti trajao je skoro godinu dana, jer je policija odbijala da dostavi postupajućem tužilaštvu informacije o ovom događaju.

Republički tužilac je morala da reaguje još tada i obavesti javnost da istragu koči policija, ali to nije uradila ni nakon što je zvanično saopšteno da će istraga biti pokrenuta samo protiv policijskog službenika, koji je naredio da se ignorišu pozivi građana.

Policija je tako po starom običaju, vruć krompir prebacila u dvorište beogradskog Višeg tužilaštva, koje glavna tužiteljka nije ni pokušala da zaštiti.

Pad helikoptera

Pad vojnog helikoptera u martu 2015. i pogibija šestoro odraslih i jednog novorođenčeta ostao je zabeležen kao najveća vazduhoplovna nesreća koja se dogodila u novijoj istoriji i za koju – niko nije kriv.

Kao i u slučaju Savamala, predistražni postupak trajao je više od godinu dana, a okončan je odlukom da istraga neće biti pokrenuta.

Foto: Vesna Lalić

Po gotovo identičnom principu kao i slučaju Savamala, policija je predala tužilaštvu “prikupljene dokaze” , na osnovu kojih je tužilaštvo zaključilo da nema osnova za pokretanje dalje istrage.

Na meti napada nezadovoljne javnosti ponovo se našlo tužilaštvo, čija prva dama, ni ovaj put stala u zaštitu, ako ne interesa javnosti, onda makar ugleda svoje profesije.

Afera Krušik

Na tvrdnje uzbunjivača Aleksandra Obradovića, bivšeg radnika valjevske fabrike “Krušik“, da je u zloupotrebe sa prodajom oružja umešan otac ministra policije Nebojše Stefanovića, republička tužiteljka je ponovo ostala nema.

Nijedno tužilaštvo se do danas nije pozabavilo istragom, osim one koja je pokrenuta protiv uzbunjivača zbog odavanja službene tajne.

Aleksandar Obradović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Veze Lončara i zemunskog klana

Ni navodi bivšeg načelnika UKP Rodoljuba Milovića da je aktuelni ministar Zlatibor Lončar bio povezan sa zemunskim klanom, ali i narko- grupom Darka Šarića, nisu uspeli da izazovu reagovanje republičke tužiteljke.

Dolovac je bila dužna da naloži saslušanje Milovića, a potom i Lonačara, imajući u vidu da se radi o visokim državnim funkcionerima.

Foto: prinscreen

Rampa Doljevac

Jedan od događaja koji će ostaviti neizbrisiv trag u dosadašnjoj karijeri javne republičke tužiteljke Zagorke Dolovac, jeste saobraćajna nesreća na naplatnoj rampi Doljevac u kojoj je nastradala Stanika Gligorijević, a u kojoj je učestvovalo vozilo Vlade Srbije u kom se nalazio Zoran Babić, tadašnji direktor Koridora Srbije.
Ono što ovu nesreću čini drugačijom od ostalih, osim što je u njoj učestvovao visoki funkcioner, jeste to što je u sudskom procesu koji je usledio presuda doneta bez krucijalnog dokaza, to jest bez dva minuta snimka sa sigurnosne kamere koji su volšebno nestali, a na kojima se navodno vidi trenutak kada Babićev auto udara u onaj u kom je bila Stanika sa porodicom.

Naplatna rampa Doljevac Foto:Screenshot

Upravo o tim ključnim dokazima govorio je predsednik Aleksandar Vučić rekavši da je video snimak, ali da ga ne preporučuje porodici jer je prilično uznemirujuć, a onda je „promenio ploču“.

Kako je moguće da državna tužiteljka ne odreaguje na ovakvo ruganje pravdi, verovatno nikada nećemo saznati.

Lažne diplome

Tu su svakako i doktorska diploma ministra finansija Siniše Malog, ali i diploma osnosvnih studija ministra vojnog Nebojše Stefanovića.

Iako je Upravni sud u međuvremenu usvojio žalbu Malog na presudu da je njegov doktorat plagijar, Dolovac nije reagovala u trenutku kad je falsifikatom proglašen. Da podsetimo glavnu tužiteljku – falsifikovanje je krivično delo.

Aleksandar Vučić, Siniša Mali
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Nisu bila istražena ni saznanja da je Stefanović završio Megatrend, tako što je polagao ispite u Sava Centru.

Problem je nastao kad je trebalo utvrditi po kom osnovu je nostrifikovana diploma Nebojše Stefanovića i kad je utvrđeno da na prijavljenoj adresi u Londonu nema dokaza da je firma Megatrend iz Velike Britanije ikada imala prostorije, predavanja, profesore, studente…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare