upis na fakultete
Foto: Google maps

Uprkos tome što je na poslednjem konkursnom roku na Filološkom fakultetu bilo čak 316 slobodnih mesta, od čega 126 na budžetu, upisano je samo šestoro novih studenata, koliko se i prijavilo. U pitanju je samo još jedno "ogledalo" v.d. dekanke ovog fakulteta Ljiljane Marković, za koju se sumnja da je plagirala dvocifren broj radova i knjiga.

U poslednjem, trećem konkursnom roku, za osnovne akademske studije 2020/2021. godine, na Filološkom fakultetu bilo je ukupno 316 slodnih mesta, od čega 190 na budžetu.

Od četiri ponuđena studijska programa najviše bužetskih mesta, čak 48, bilo je na programu „srpski jezik i književnost“, zatim su sledili „jezik, književnost, kultura“ sa 33 slobodna mesta na budžetu, „srpska književnost i jezik sa komparatistikom“ sa 29 i „srpska književnost i jezik“ sa 16.

Povezane vesti:

Prema konačnoj rang listi, koja je objavljena u petak, „jezik, književnost i kulturu“ upisala su tri studenta, „srpsku književnost i jezik“ dva, a „srpskou književnost i jezik sa komparatistikom“ samo jedan.

Na studijski program „srpski jezik i književnost“ nije se prijavio, pa nije ni upisan, ni jedan student. Tako je svih 48 mesta na budžetu i 15 na samofinansiranju za ovaj studijski program ostalo upražnjeno.

Ovo je samo jedan od rezultata rada v. d. dekanke Filološkog fakulteta Ljiljane Marković koja je u julu ove godine postala prvi dekan Beogradskog univerziteta kome je Etička komisija izrekla meru javne opomene.

Ljiljana Marković Foto: Printscreen/YouTube/rts

Nakon toga je ostalo da fakultetska tela razmotre sumnje da je Marković plagirala dvocifren broj radova i knjiga, uključujući i prisvajanje dela prevodioca sa kojom deli isto ime i godinu rođenja.

Procedura se odužila, zbog čega su nastavnici i saradnici Filološkog fakulteta za utorak najavili protestnu šetnju od Platoa ispred Filozofskog fakulteta do Ministarstva prosvete.

Ključni zahtev protesta je da Marković hitno zakaže senicu Naučno-nastavnog veća na kojoj će se glasati o predlogu novog dekana.

Prvi protest protiv v.d dekanke Filološkog fakulteta desio se početkom jula kad su vrata fakulteta na čijem je čelu osvanula ofarbana u ružičastu nijansu, koja je poznata po logou televizije Pink.

Iza te akcije stajala je grupa studenata, koja je na taj način želela da podseti na dva najsvežija u dugom nizu kontroverznih poteza dekanke Ljiljane Marković – odluku da studente i profesore fakulteta o normalizaciji izvođenja nastave posle ukidanja vanrednog stanja obavesti ne putem redovnih fakultetskih linija komunikacije već gostovanjem na “ružičastoj televiziji”.

Foto: Čitaoci Nova.rs

Ispostaviće se da je to još najblaži u nizu gotovo neverovatnih poteza koje dekanka Marković vuče godinama.

Na izborima u Beogradu 2018. Ljiljana Marković je bila na listi “Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd” za gradske odbornike, kada je i izabrana na tu dužnost. Međutim, ona je ostavku na to mesto podnela tek godinu dana kasnije, i to nakon upozorenja Rektorata da po Statutu ne može istovremeno da bude i dekan i odbornik.

Povezane vesti:

To je samo jedan od “grehova” koji joj je na teret stavila Etička komisija Univerziteta u Beogradu, koja je u svom konačnom rešenju odlučila da joj, prvi put u svojoj istoriji, izrekne javnu opomenu.

Na podugačkom spisku razloga, osim činjenice da su, prema Statutu Univerziteta, nespojive funkcije dekana i “lica izabranog na funkciju u državnom organu”, navodi se da je Ljiljana Marković u svojim rukama ujedinila još nekoliko nespojivih funkcija, pa je u isto vreme bila dekan, prodekan za finansije i upravnik odseka za finansijsko i materijalno poslovanje.

Osim toga, postoji sumnja da je plagirala dvocifreni broj knjiga i radova, te da je prisvojila kao svoje prevode tri knjige koje je za “Plato” prevela njena imenjakinja i dugogodišnja saradnica ove izdavačke kuće.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare