Uprava Filološkog ignoriše profesore, dekanka se opet bahati

Društvo 27. jun. 202000:09
Podeli:
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Jedan deo nastavnika i saradnika sa gotovo svih katedri Filološkog fakulteta održali su danas protest na kome su zatražili razrešenje v.d. dekana Ljiljane Marković i dekanskog kolegijuma jer, kako kažu, fakultet vode na nezakoniti način. Istovremeno su zatražili i hitno sazivanje redovne sednice Naučno nastavno veća.

Nastavnici su se okupili u Sali heroja na fakultetu u terminu u kojem je prvobitno bilo zakazano regularno Nastavno naučno veće, ali nas je uprava fakulteta potpuno ignorisala, rekla je za portal Nova.rs profesorka Katedre za opštu književnost i teoriju književnosti Adrijana Marčetić.

Marčetić je podsetila da je v.d. dekana Ljiljana Marković za danas umesto prvobitno najavljene redovne, ipak sazvala elektronsku sednicu Naučno nastavnog veća na kojoj nije usvojen dnevni red u roku koji je za to predviđen, a onda je taj rok produžen kako bi se „namakao“ kvorum i tek je onda članovima veća poslat materijal za sednicu.

„Znači, vi danas niste znali o čemu se izjašnjavate“, istakla je ona.

Marčetić je naglasila da su na protestu usvojena tri zaključka, a jedan od njih je odbijanje učestvovanja u radu takve elektronske sednice koju vodi v.d. dekanka Ljiljana Marković, zato što ona ima javnu opomenu Odbora za profesionalnu etiku, između ostalog, zbog falsifikovanja odluka veća i „takva osoba po nama ne može da vodi elektronsko veće“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Mi nemamo poverenja kako će biti brojani glasovi, ne znamo šta će se pojaviti u materijalu za dnevni red…“, navela je naša sagovornica.

Drugi zaključak je, dodala je Marčetić, hitno sazivanje redovne sednice Naučno nastavnog veća, a treći razrešenje v.d. dekanskog kolegijuma, „znači ne samo nje nego i njenog kolegijuma“.

„Sva tri predloga su usvojena aklamacijom“, rekla je Marčetić.

Ona je demantovala stalno ponavljanje v.d. dekanke da se redovna sednica veća ne može održati iz epidemioloških razloga, jer su nastavnici danas tokom protesta poštovali sve mere, nosili maske i sedeli na određenoj udaljenosti, a pozvala se i na saopštenje Rektorata – da se sednice mogu normalno održavati u zatvorenom prostoru.

Zahtev za održavanje redovne sednice veća već je potpisalo 130 nastavnika i saradnika, ali v.d. dekana Ljiljana Marković ga ignoriše i oglušava se o sve naše zahteve, rekla je Marketić.

„To je ignorantski odnos prema celom Naučno nastavanom veću i takvo ponašanje je krajnje uvredljivo“, zaključila je naša sagovornica.

Komentari

Vaš komentar