Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nastavnici i saradnici Filološkog fakulteta saopštili su danas da će u utorak, 29. septembra u 14 sati održati protestnu šetnju od Platoa ispred Filozofskog fakulteta do Ministarstva prosvete jer ne žele da pristanu na napade koji ugrožavaju autonomiju Univerziteta.

Oni su zatražili od v. d. dekanke Filološkog fakulteta da hitno zakaže senicu Naučno-nastavnog veća na kojoj će se glasati o predlogu novog dekana.

„Odlučni smo da se za svoje pravo da biramo dekana i druge organe fakulteta borimo svim mirnim sredstvima“, navodi se u saopštenju.

Povezane vesti:

U saopštenju se navodi da je u proteklih nekoliko nedelja Naučno-nastavno veće na tajnom glasanju izabralo više fakultetskih komisija i tela koja mesecima i godinama čekaju na formiranje, a da je glasanje o kandidatu za dekana bilo zakazano za 17. septembar.

Dodaje se da je, tri dana pre glasanja, uprava fakulteta na čelu sa v. d. dekankom Anđelkom Mitrović bez obrazloženja pomerila glasanje za 21. septembar, zatim je Prosvetna inspekcija naložila da se postupak izbora dekana obustavi, a v. d. dekanka mimo ovlašćenja donela odluku o privremenom obustavljanju procesura u vezi s tim konkursom.

„Mi, nastavnici i saradnici fakulteta, najodlučnije se protivimo proizvoljnom i neutemeljenom postupanju Prosvetne inspekcije i v. d. dekanke Anđelke Mitrović“, navodi se u saopštenju. Nastavnici i saradnici Filološkog fakulteta zahtevaju od ministra prosvete Mladena Šarčevića da odmah razreši dužnosti svoju specijalnu savetnicu, bivšu dekanku Filološkog Ljiljanu Marković, „zato što je ona svojim postupcima osramotila i fakultet i čitavu akademsku zajednicu“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)