Volodimir Zelenski Foto:Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski objavio je novi video snimak u kom je rekao da je Rusija, koja je započela rat u njihovoj zemlji zlo koje se mora zaustaviti. Zelenski je naglasio da niko u svetu neće oprostiti Ruskoj Federaciji zločine.

„Ovde je Ukrajina. Evo Evrope. Evo 2022. godine. Zlo naoružano raketama, bombama i artiljerijom mora odmah da se zaustavi. Pokažite da čovečanstvo može da se brani“,  rekao je Zelenski.

On je naglasio da sada treba razmotriti potpuno zatvaranje neba za ruske rakete, avione i helikoptere, kao i da će o ovoj meri već razgovarao sa svojim partnerima.

Zelenski je takođe rekao da Rusija, „koja čini zločine protiv civilnog stanovništva“, ne može biti članica Saveta bezbednosti UN.

„Ruske snage su danas brutalno granatirale Harkov. Ovo je očigledno ratni zločin. Miran grad. Mirna stambena naselja. Ni jedan vojni objekat. Desetine zapisa očevidaca dokazuju da se nije radilo o jednoj lažnoj salvi, već o namernom uništavanju. Rusi su znali gde pucaju“, rekao je on.

Dodao je da će sigurno postojati međunarodni tribunal „za ovaj zločin“.

„Ovo je kršenje svih konvencija. Niko na svetu vam neće oprostiti što ste ubijali miroljubivi ukrajinski narod“, rekao je on.

Naveo je da je za pet dana invazije, Ukrajinu pogodilo 56 raketnih udara, i da je ispaljeno 113 krstarećih projektila.

Sva dešavanja u Ukrajini pratite iz minuta u minut na našem blogu uživo Nova.rs.

BONUS VIDEO: Državljani Rusije i Ukrajine na protestu u Beogradu – Anketa


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare