Foto:ABACA / Abaca Press / Profimedia

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je večeras da je "napredovanje Rusije zaustavljeno“ i da je situacija na frontu "mnogo bolja", a takođe je ocenio da "dok se Ukrajina drži, francuska vojska može ostati na teritoriji Francuske".

„Mogu da vam dam najnovije informacije: situacija je mnogo bolja nego u poslednja tri meseca“, rekao je on francuskom televizijskom kanalu BFMTV i dnevniku Le Monde, čime se suprotstavio brojnim ocenama o ruskom vojnom napredovanju u Ukrajini.

Prema njegovim rečima to napredovanje je zaustavljeno.

„Danas su ga naša komanda, naši vojnici zaustavili“, rekao je on, prema prevodu sa televizije BFMTV i dodao: „Vaša deca neće umirati u Ukrajini“, uveravajući da slanje stranih trupa u njegovu zemlju trenutno nije neophodno.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je 26. februara rekao da slanje trupa u Ukrajinu u budućnosti ne treba „isključiti“, u ime „strateške dvosmislenosti“.

Ta njegova izjava izazvala je burne kontroverze u Evropi.

Zelenski se, međutim, založio za slanje „tehničkog osoblja“ radi „zajedničke proizvodnje“ francuskih topova Cezar ili nemačkih tenkova Leopard, kao i radi „obuke“.

„Činjenica da je (Makron) rekao da ne možemo ništa da isključimo, mislim da je (…) to povezano sa Putinom, jer doklegod se Ukrajina drži, francuska vojska može da ostane na teritoriji Francuske. Ali ako Putin napadne drugu zemlju NATO, onda bi zemlje NATO-a morale da odluče da li, kako, i u kojoj količini, treba da pošalju vojsku“, rekao je Zelenski.

Makron „samo želi da (…) Ukrajina ne bude sama“, i „hteo je da ima neku vrstu unije oko Ukrajine, i ne vidim u tome nikakav rizik“, rekao je dalje lider ukrajinske države.

Prema njegovim rečima, „više od 1.000 kilometara“ odbrambenih utvrda je napravljeno ili se gradi duž fronta u Ukrajini, rekao je on.

„Treba da znate da je izgradnja utvrda stalna ne govorimo o kilometrima ili stotinama kilometara, već više od 1.000 kilometara izgradnje. Dakle, radi se o veoma složenom zadatku“, uveravao je Zelenski, navodeći „tri linije odbrane“ koje su „već izgrađene“ protiv ruskih snaga, i to na istoku, jugu i severu Ukrajine.

U svom dnevnom video govoru, Zelenski je večeras pomenuo cifru od „2.000 kilometara radova na jačanju postojećih utvrda i stvaranju novih“.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar