Nensi Pelosi i Vladimir Zelenski
Nensi Pelosi i Vladimir Zelenski Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Nenajavljeno putovanje predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi kako bi se sastala sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, dolazi u trenutku kada SAD i njeni saveznici pojačavanju dugoročnu podršku Ukrajini dok ruska invazija ulazi u treći mesec.

„Amerika stoji uz Ukrajinu, mi stojimo uz Ukrajinu sve dok pobeda ne bude izvojevana, i mi smo uz NATO“, rekla je Pelosi novinarima u Žešovu, u Poljskoj, po završetku posete Ukrajini, prenosi CNN. Pelosi je rekla da su ona i Zelenski razgovarali o humanitarnoj i finansijskoj pomoći tokom njene posete, koja je trajala nešto više od tri sata.

Takođe je poručila da je „velika čast“ sastati se sa Zelenskim i „preneti mu poruku jedinstva iz američkog Kongresa i poruku uvažavanja“.

Foto: Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office / AP

„Zahvalan sam na ovom signanu snažne podrške SAD, njenog naroda i Kongresa. Ja kao predsednik, naš tim i narod Ukrajine veoma cenimo ovaj signal. To pokazuje da su SAD danas lider u snažnoj podršci Ukrajini tokom rata protiv agresije Ruske Federacije“, rekao je Zelenski u saopštenju koje je objavio kabinet predsednika, piše CNN.

Prošle nedelje, odgovarajući na molbe Zelenskog, grupa od 40 nacija okupljenih od strane SAD u Nemačkoj, pristala je da pojednostavi i ubrza isporuku oružja Ukrajini.

Nensi Pelosi i Vladimir Zelenski
Nensi Pelosi i Vladimir Zelenski Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

„Moramo da se krećemo brzinom rata“, rekao je ministar odbrane Lojd Ostin, koji se prošle nedelje sastao sa ukrajinskim predsednikom u Kijevu. Sa njim je tada u poseti Ukrajini bio i američki državni sekretar Entoni Blinken.

Foto: Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office / AP

Predstavnički dom u četvrtak je usvojio zakon koji će američkom predsedniku Džou Bajdenu omogućiti da koristi zakon iz doba Drugog svetskog rata, za brzu isporuku oružja Ukrajini. Taj zakon je prvobitno kreiran da pomogne snagama koje su se borile protiv Hitlera i odražava hitnost Kongresa da podrži ukrajinske oružane snage.

Foto: Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office / AP

Predsednik SAD Džo Bajden je zatražio dodatnih 33 milijarde dolara za podršku Ukrajini u narednih nekoliko meseci, dok brutalni rat Rusije ulazi u novu fazu. Bajden je takođe izneo predlog koji bi dodatno izvršio pritisak na ruske oligarhe zbog rata u Ukrajini, uključujući korišćenje njihovog zaplenenog novca i imovine za finansiranje odbrane Ukrajine.

PROČITAJTE JOŠ:

Zelenski je istakao važnost finansijske pomoći na sastanku sa Pelosi.

„Signali koje danas SAD i Bajden daju Ukrajini su veoma važni. Ovo su nedavni snažni koraci u odbrani i finansijskoj podršci Ukrajini – zahvalni smo na tome“, rekao je Zelenski.

Poseta Pelosijeve, koja je druga u redu iza predsednika SAD, signalizira značajnu meru posvećenosti podršci Ukrajini sa najvišeg nivoa rukovodstva SAD, piše CNN.

BONUS VIDEO: Snimak čeličane iz Marijupolja iz vazduha

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar