Foto: Promo

Udruženja Nismo same i Hrvatski forum protiv raka dojke Evropa Dona u saradnji sa gradom Zagrebom pokrenule su jedinstveni projekat u kom zapošljavaju gerontodomaćice kako bi pomogle obolelima.

Pročitajte još:

„Za veća čišćenja nemam energije, a u procesu lečenja uz podršku bližnjih i okoline važno je da nam i naš dom bude svetlo i čisto mesto u kom ćemo se lakše nositi sa posedicama terapije“, priča Ljiljana Pranjić iz Zagreba (53) koja se već više od 20 godina bori sa karcinomom dojke.

Razmišljajući upravo o tom problemu i činjenici da su mnoge obolele žene prisiljene da samostalno birnu o domaćinstvu, udruženja Nismo same i Hrvatski forum protiv raka dojke Evropa Dona u saradnji sa gradom Zagrebom osmislile su projekat vredan oko 1,4 miliona kuna koji u celosti finansira Evropska unija, prenosi 24 sata.

„Projekat se zove Žene za žene i traje godinu i po dana. Zaposlićemo  15 žena iznad 50 godina koje koriste sistem socijalne zaštite ili su žrtve porodičnog nasilja. One upravo završavaju kurs za gerontodomaćicu u Pučkoj otvorenoj školi. Njime ćemo obuhvatiti najmanje 90 žena obolelih od malignih bolesti kojima će gerontodomaćice pomagati u kućinim poslovima koji uključuju kuvanje, čišćenje, odlazak u prodavnicu ili pratnju na terapiju ili pregled. Nekad će samo s njima popiti kafu“, pojašnjava Đana Atanasovska iz Hrvatskog foruma protiv raka dojke Evropa Dona.

Projekat će sprovoditi samo u Zagrebu, a među novozaposlenim gerontodomaćicama našla se i Mirjana Matošević (51).

„Pre dve i po godine dobila sam dijagnozu raka dojke, bila sam na operaciji i nadam se da sam izlečena. Slučajno sam videla objavu uduženja i baš sam se razveselila. Naime, ljudi nisu svesni da iako oboleli imaju porodicu i prijatelje, oni imaju svoj život i poslove i ne mogu im biti stalno na raspolaganju. Kako sam kroz sve to sama prošla, najbolje ću ih razumeti i pružiti im ono što im je potrebno. Ja nisam imala pomoć i znam koliko sam tada želela da je neko pored mene, da mi se nađe“, kaže Mirjana.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)