Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Peking ne samo da preti da postane neprikosnovena humanitarna sila, već polako preuzima ulogu koju je nekada imao Zapad.

Kineski lider Si Đinping najavio je da će poslati još medicinskih stručnjaka u Italiju, a istog dana Peking je Filipinima poslao 2.000 brzih dijagnostičkih tekstova. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe pomoć nije zatražio od susednih zemalja i Evrope koja je ograničila izvoz medicinske opreme, već upravo od Kine.

“Evropska solidarnost ne postoji”, istakao je Vučić kada je saopštio da će i u Srbiji biti uvedeno vanredno stanje u jeku pandemije novog koronavirusa. “To je bila bajka na papiru. Verujem u mog brata i prijatelja Si Đinpinga. Verujem u kinesku pomoć.”

Foto: EPA/KENZABURO FUKUHARA

Kina se pre samo nekoliko nedelja suočila sa epidemijom koja je izbila u Vuhanu, a Kini je maske i drugu medicinsku opremu doniralo skoro 80 zemalja i 10 međunarodnih organizacija. Kina sada, pošto broj novoobolelih u ovoj zemlji progresivno opada, pomaže ostatku sveta da se izbori sa pandemijom i zauzda virus. Od Japana preko Španije i Iraka, do Perua, Kina pruža humanitarnu pomoć u vidu donacija i medicinske ekspertize.

Kina, zato, konačno ima priliku da se repozicionira na svetskoj sceni – da umesto autoritarnog inkubatora pandemije postane odgovorni globalni lider u trenutku krize koja je duboko uzdrmala čitavu planetu, piše Njujork tajms.

Tokom proteklih nekoliko nedelja, Kina je donirala komplete za testiranje na virus korona Kambodži, slala pune avione respiratora, maski i lekara u Italiju i Francusku, obećala da će pomoći Filipinima, Španiji i drugim zemljama, među njima i Srbiji, i poslala lekare u Iran i Irak.

Politikolozi i analitičari navode da je ovo prva ovako velika globalna kriza u poslednjih nekoliko decenija u kojoj Amerika nije preuzela lidersku ulogu kakvu inače preuzima u slučajevima prirodnih nepogoda i kriza javnih zdravlja. SAD su, naposletku, pre nekoliko godina predvodile borbu protiv ebole.

Bes i kritike javnosti zbog toga što je vlada u početku zadržavala informacije i sporo reagovala, što je doprinelo širenju virusa, predstavljali su jednu od najozbiljnijih pretnji kineskom liderstvu u poslednjim decenijama, podsetio je Gardijan.

Stručnjaci zato upozoravaju da, iako su ti humanitarni napori stvarni, oni imaju političke ciljeve koji zaslužuju pažnju.

Postavlja se pitanje da li humanitarni napori Kine zapravo predstavljaju geopolitičke ambicije njene komunističke vlade, ili pokušaj da se popravi njen međunarodni imidž koji nije preterano pozitivan, da li Peking svoju pomoć posmatra kao alatku za propaganduali je činjenica da Kina spasava živote; Italija je pomoć dobila upravo sa Istoka, umesto od svojih evropskih saveznica.

Kina je u toku ove nedelje saopštila da će donirati dva miliona hirurških maski, 200.000 naprednih maski i 50.000 testova Evropi. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen zahvalila se na podršci.

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Jedan od vodećih kineskih preduzetnika Džek Ma u međuvremenu je ponudio da donira 500.000 testova i milion maski Sjedinjenim Državama. U američkim bolnicama vlada nestašica opreme. Amerika je, sa druge strane, u Vuhan u februaru prevezla 17 tona zaliha.

Pročitaj i:

Kineski zvaničnici insistiraju na tome da pandemija treba da bude prostor za političku saradnju, umesto politička nadmetanja.

Ipak, Kina je odlučila da protera američke dopisnike iz medija poput Njujork tajmsa i Vašington posta, uz objašnjenje da je ova mera zapravo reakcija na način na koji Trampova administracija u SAD tretira kineske novinare.

Evropa takođe u određenoj meri pruža otpor – u Italiji mnogi ističu da Kina ne donira, već prodaje maske, respiratore i drugu medicinsku opremu, uz tvrdnje da je oprema namenjena kineskim državljanima u Italiji – mada su motivi kineske vlade u zemljama koje primaju kinesku pomoć sekundarni.

Srbija je inače naklonjena Kini, a predsednik Srbije je u ime “čeličnog prijateljstva” sa Kinom označio ovu zemlju kao “jedinu koja može da pomogne Srbiji” i zemlju u koju se polažu najveće nade.

Do kraja ove nedelje u Srbiju bi trebalo da iz Kine stignu eksperti u borbi protiv koronavirusa, a medicinska oprema se, prema navodima predsednika Srbije, očekuju za vikend. Ambasadroka Kine u Srbiji Čen Bo potvrdila je da će Kina u Srbiju poslati medicinsku opremu, respiratore, maske i zaštitne materijale, kao i stručnjake koji su upravo izašli iz surove borbe sa novim virusom i koji će pomagati srpskim lekarima.

Italiji je već poslato dva miliona maski i oko 10.000 respiratora, kao i 20.000 zaštitnih odela, zajedno sa 50.000 testiranih kompleta, kako je preneo Međunarodni kineski radio. Uz opremu je stigla i poruka podrške. Na svakoj od kutija sa opremom na italijanskom je pisalo: „Sa vama smo. Napred, Italija.“

Sa opremom je u Rim doputovala i grupa kineskih lekara.

„Došli smo da pomognemo našim iskustvom. Doneli smo pomoć kineskog naroda jer kada je epidemija izbila u Kini, dobili smo pomoć i podršku Italije. Došli smo i da vam zahvalimo za tu pomoć“, rekao je potpredsednik Crvenog krsta Sun Šuopeng novinarima u Rimu.

„Došli smo sa aparatima za odeljenja intenzivne nege, respiratorima, i zaštitnim maskama. Doneli smo i lekove i plazmu. Nadamo se da ćemo pomoći u ovoj borbi protiv virusa.“