Afganistanski komandosi Foto:EPA-EFE/JALIL REZAYEE

Ruska vojska za rat u Ukrajini sada regrutuje pripadnike avganistanskih specijalnih snaga koji su se borili zajedno s američkim trupama, a potom pobegli u Iran nakon haotičnog američkog povlačenja prošle godine, izjavila su tri bivša avganistanska generala za zapadne medije.

Prema njihovim rečima, Rusi žele da privuku hiljade bivših elitnih avganistanskih komandosa u ‘legiju stranaca‘, uz ponudu redovne plate od 1500 dolara mesečno i obećanje sigurnih utočišta za njih i njihove porodice, budući da bi deportacija podrazumevala dospevanje u ruke talibana i gotovo sigurnu smrt.

„Oni ne žele da se bore, ali nemaju izbora“, rekao je jedan od generala, Abdul Raof Argandival, dodajući da desetak komandosa u Iranu s kojima se čuo najviše strahuju od deportacije. „Pitaju me: ‘Daj mi rešenje? Šta da radimo? Ako se vratimo u Avganistan, talibani će nas ubiti“.

Afganistanski komandos Foto:EPA-EFE/JALIL REZAYEE

Argandival kaže da je isplatu vodila ruska plaćenička grupa Vagner. Drugi general, Hibatulah Alizai, poslednji zapovednik avganistanske vojske pre nego što su talibani preuzeli vlast, kazao je da Rusima pomaže i bivši zapovednik avganistanskih specijalnih snaga koji živi u Rusiji i govori jezik.

„Nismo ispunili obećanje, sada to dolazi na naplatu“

Rusko regrutovanje usledilo je nakon što su američki vojnici koji su se borili s avganistanskim specijalnim snagama mesecima upozoravali da avganistanske specijalce talibani nameravaju da ubiju i da bi se mogli pridružiti američkim neprijateljima, kako bi ostali živi ili iz besa na svog bivšeg saveznika.

Afganistanski komandosi Foto:EPA-EFE/JALIL REZAYEE

„Nismo izvukli te osobe kao što smo obećali, a sada nam to dolazi na naplatu“, rekao je Majkl Mulroj, pripadnik CIA-e u penziji koji je služio u Avganistanu, dodajući da su avganistanski komandosi bili vrlo vešti, žestoki borci. „Iskreno govoreći, ne želim ih videti ni na kakvom bojnom polju, a sigurno ne u borbi protiv Ukrajinaca.“

O detaljima ruskih pokušaja regrutacije Avganistanaca prvi je prošle nedelje izvestio časopis Foreign Policy na temelju neimenovanih avganistanskih vojnih i sigurnosnih izvora. Regrutacija dolazi u trenutku kada su ruske snage uzdrmane ukrajinskim vojnim napredovanjem, a ruski predsednik Vladimir Putin nastavlja s naporima mobilizacije koja je naterala gotovo 200.000 ruskih muškaraca da pobegnu iz zemlje kako bi izbegli odlazak u rat.

POGLEDAJTE JOŠ:

Američko ministarstvo obrane takođe nije odgovorilo na zaheev za komentar, ali je viši zvaničnik napomenuo da regrutovanje nije iznenađujuće s obzirom na to da je Vagner pokušavao da zaposli vojnike u nekoliko drugih zemalja.

Murad, brat avganistanskog komandosa u Iranu, koji je prihvatio rusku ponudu, rekao je da ju je zbog talibanskih pretnji teško odbiti. Kazao je i da je njegov brat morao da se skriva ​​tri meseca nakon pada Kabula, šunjajući se između kuća rođaka dok su talibani pretraživali njegov dom.

BONUS VIDEO Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar