Mali
Foto: Beta/AP Photo

Bivši vođa vojnog puča u Maliju, Asimi Goita povratio je danas kontrolu u toj zapadnoafričkoj zemlji, posle smenjivanja predsednika i premijera prelazne, vlade kada su oni objavili rekonstrukciju kabineta bez njegove dozvole.

Goita je obećao da će održati nove izbore 2022. godine kao što je predviđeno, ali njegova demonstracija sile baca sumnju na to da li će se glasanje održati bez znatnog mešanja vojne hunte koja je svrgnula poslednjeg demokratski izabranog predsednika zemlje.

Ovaj potez je takođe izazvao zabrinutos da bi novi politički nemiri mogli dalje da destabilizuju napore za suzbijanjem dugogodišnje ekstremističke pobune u Maliju. Ujedinjene nacije sada troše oko 1,2 milijardi dolara godišnje na mirovnu misiju u toj zemlji.

POGLEDAJTE JOŠ:

Vojska je ovo objavila preko državne televizije dan pošto su vojnici uhapsili predsednika Baha N’Doa i premijer Moktara Uanea i doveli ih u glavni štab vojske u mestu Kati na oko 15 kilometara od glavnog grada. Obojica su i danas u pritvoru.

Hapšenje predsednika i premijera izazvalo je veliko ogorčenje međunarodne zajednice, koja je izdala oštro saopštenje upozoravajući vojne vođe Malija da bi njihovo delovanje moglo da potkopa globalnu podršku za prelaznu vladu.

Zapadnoafrički regionalni blok Ekovas (ECOWAS), šalje danas popodne delegaciju u glavni grad Malija, Bamako, pošto je politička situacija eskalirala.

Goita je služio kao potpredsednik Malija od kada je formirana prelazna vlada u septembru prošle godine posle državnog udara koji je on izveo, uprkos prvobitnih poziva medjunarodne zajednice za uspostavljanjeme potpuno civilne prelazna vlada.

Prilikom objavljivanja smene predsednika i premijera prelazne vlade vojska je takodje objavila da smenjuje druge sa svojih mesta, navodeći da će to pogoditi „svakog umešanog u situaciju“.

Vojska je medjutim naglasila da će prelazni period slediti svoj normalni tok i da će izbori biti održani kao što je predvidjeno 2022. godine.

Pod međunarodnim pritiskom prošle godine vojna hunta je obećala da će održati te izbore do februara iduće godine, 18 meseci posle puča u zemlji.

Svrgavanje demokratski izabranog predsednika Ibrahima Bubakara Keite sprovedeno je u vreme kada su rasle vojne žrtve u borbi protiv islamističkih ekstremista vezanih za Al Kaidu i za Islamsku državu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram