Liz Tras Liz Truss
Liz Tras Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Liz Tras izabrana je za novu premijerku Velike Britanije, objavljeno je danas iz Konzervativne partije.

Za poziciju novog lidera Konzervativne stranke, a samim tim i mesto premijera, takmičili su se ministarka spoljnih poslova Liz Tras i bivši ministar finansija Riši Sunak.

Tras je osvojila 81.326 glasova, dok je Sunak osvojio 60.399 glasova, saopštio je Grejem Brejdi, predsedavajući Komiteta 1922, stranačkog tela koje je nadgledalo glasanje.

Ankete uoči glasanja prednost su davale Tras, koja je u kolumni za „Sandej telegraf“ otkrila šta ce prvo uraditi ako danas postane premijer.

Riši Sunak i Liz Tras Foto:EPA-EFE/NEIL HALL/Marcin Nowak / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tras već najavila prve premijerske korake  

Kako je navela, razume koliko poteškoća izazivaju cene troškova života za Britance i dodala je da će preduzeti „odlučnu akciju da omogući porodicama i firmama da proguraju kroz ovu i sledeću zimu“. „Sandej tajms“ citirao je izvore u Ministarstvu finansija koji kažu da bi njen plan mogao da lako pređe 100 milijardi funti (115 milijardi dolara), od čega bi većina bila pridodata zaduživanju države.

Pročitajte još:

Gostujući na BBC-u, Tras je odbila da govori o detaljima planova, uz obrazloženje da nije primereno da se ulazi u njenu strategiju pre nego što preuzme funkciju predsednika vlade. U „Telegrafu“ je navela da će njen pristup biti dvostruk: pokrenuće hitnu akciju za rešavanje krize oko troškova života, ka o i plan za postizanje ekonomskog rasta. Takođe, plan joj je da formira Veće ekonomskih savetnika, kako bi dobila najbolje ideje za privredu.

Presedan za ceremoniju imenovanja premijera

Novog premijera britanska kraljica Elizabeta II zvanično će imenovati u utorak u zamku Balmoral u Škotskoj, gde boravi na letnjem odmoru. Kako je objavljeno pre nekoliko dana, kraljica neće moći da putuje iz Škotske u Bakingemsku palatu gde se tradicionalno imenuju premijeri.

Boris Džonson, Kraljica Elizabeta Druga
Boris Džonson, Kraljica Elizabeta Druga Foto: Dominic Lipinski/Pool via AP

Razlog za ovaj predsedan je, sudeći prema rečima zvaničnika koje citiraju britanski mediji, da se izbegnu „bilo kakve alternative u poslednjem trenutku u slučaju da kraljica ima probleme sa kretanjem tog dana“.

Aktuelni premijer Boris Džonson, koji je predvodio Torijevce do pobede na izborima 2019. godine, ostaće na toj funkciji dok ne bude završen proces prenosa vlasti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar