Liz Tras Foto: EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI

Britanska političarka Liz Tras, jedna od kandidatkinja za lidera Torijevaca i premijera Velike Britanije, podelila je javnost snimkom koji je nedavno isplivao.

Naime, ona je, kako mnogi smatraju „uvredila“ britanske radnike rekavši da im nedostaje „veština i primena istih“, otkriva Gardijan.

U snimku koji je procurio, a koji datira iz vremena dok je radila u ministarstvu finansija, takođe je rizikovala da posvađa građane Londona i ostatak zemlje pokušavajući da objasni razliku između glavnog grada i drugih regiona u Britaniji, prenosi Gardijan.

Tras koja je patriotizam stavila u središte svoje kampanje, sugeriše da je disparitet „delimično stvar razmišljanja ili stava“.

Komentari su nastali u vreme kada je Tras vodila ministarstvo finansija do 2019. godine. Na snimku je, kako se navodi, nagovestila da se čini malo da se promeni kultura rada kako bi Velika Britanija postala prosperitetnija.

Veoma omalovažvajuće opaske navedene su i u knjizi „Britanija bez lanaca“, gde se ističe da su britanski radnici među „najgorim besposličarima na svetu“. Liz je bila koautor knjige 2012. godine u vreme kada je bila poslanica.

U prvoj televizijskoj debati, Tras je tvrdila nije napisala uvredljivo poglavlje i umesto toga okrivila svog kolegu Dominika Raba.

„Svaki autor je napisao različito poglavlje. Dominik Rab je napisao to poglavlje – on podržava Rišija Sunaka“, navela je.

Rab je kasnije tvrdio da su autori preuzili kolektivnu odgovornost za knjigu, dodajući: „Na Liz je da objasni zašto je promenila svoj stav“.

Na snimku koji je procurio, Liz tvrdi da je knjiga bila „pogrešno okarakterisana“ u vreme objavljivanja ali nije dala detalja o tome.

Njene primedbe o produktivnosti radnika van Londona mogle bi da budu posebno štetne jer je ranije ovog meseca bila primorana da preokrene planove za smanjenje plata u državnoj službi izvan glavnog grada nakon žestokog negodovanja konzervativnih poslanika.

Ona je istakla da je došlo do namernog lažnog predstavljanja njene politike – uprkos tome što je njena kampanja objavila određene detalje, ali je tvrdila da je odustala od planova za regionalne odbore za plate za državne službenike ili radnike u javnom sektoru.

PROČITAIJTE JOŠ:

London je 2020. godine imao najviši nivo produktivnosti od bilo kog regiona u Britaniji. Međutim, široko se veruje da je ovo rezultat toga što su velike kompanije smeštene u prestonici.

U snimku koji je procurio, Tras ističe: „Jednom sam napisala knjigu o ovome koja je pogrešno okarakterisana – britanski radnici proizvode manje po satu i to je kombinacija veštine i primene“.

„Ako pogledate produktivnost, u Londonu se veoma razlikuje od ostatka zemlje. To je delimično stvar razmišljanja i stava. To je u suštini radna kultura. Ako odete u Kinu, to je sasvim drugačije, uveravam vas“, istakla je.

„Postoji fundamentalno pitanje britanske radne kulture. U suštini, ako želimo da budemo bogatija i prosperitetnija zemlja, to treba da se promeni. Ali mislim da ljudi nisu voljni da tako nešto promene“, dodala je.

Istakla je da se Britanci žale da Evropa izaziva probleme i da migranti prave probleme, ali da je u suštini potrebno više truda, što kako ističe nije popularna poruka.

BONUS VIDEO: Boris Džonson u poseti Ukrajini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar