Foto:EPA-EFE/ROD LAMKEY

Američka policija koja je zadužena da štiti zgradu Kongresa saopštila je da je ove nedelje pojačala bezbednost na Kapitol Hilu zbog "informacija i obaveštajnih podataka" vezanih za 4. mart, datum za koji teoretičari zavere krajnje desnice veruju da će se bivši predsednik SAD Donald Tramp vratiti na vlast, prenosi ABC njuz.

PROČITAJTE JOŠ:

„Odeljenje je došlo do informacija i obaveštajnih podataka vezanih za 4. mart i nastavlja da radi sa svim našim partnerima za sprovođenje zakona“, izjavila je savezna agencija za sprovođenje zakona u utorak uveče.

„Na osnovu obaveštajnih podataka koje imamo, odeljenje je preduzelo neposredne korake da unapredi bezbednost i da poveća broj osoblja u narednih nekoliko dana, uključujući 4. mart“, dodaje se.

Čini se da pretnje potiču od Kjuanona, krovnog pojma za niz opovrgnutih i diskreditovanih teorija zavera na internetu koje tvrde da svet vodi tajna grupa pedofila koji obožavaju satanu.

Sledbenici pokreta veruju da je Tramp pokraden na predsedničkim izborima 2020. godine.

Protesti 6. januara

Početkom godine ispred zgrade Kapitola došlo je do nereda, a demonstranti su probili više policijskih barikada i upali u Kapitol. Čuli su se pucnji, ispaljen je suzavac, a potpredsednik SAD Majk Pens i članovi Kongresa evakuisani su iz zgrade Kapitola.

Nemirima je prethodila Trampova zapaljiva retorika o ukradenim izborima i obavezi njegovih pristalica da se izbore za pravdu. Nemiri su zaista bili za očekivati. Trampovim pristalicama prethodnih dana upućivani su pozivi da ostave oružje kod kuće, a Tramp se obratio hiljadama pristalica na protestu ispred Kongresa i usijao atmosferu ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima.

Teško naoružana policija je počela da rasteruje Trampove pristalice bacanjem suzavca i šok bombi, a policajci su sa gas maskama krenuli u opearciju čišćenja prostora oko Kongresa, pola sata pre stupanja na snagu te večeri uvedenog policijskog časa.

Vašingtonska policija je saopštila da su Trampove pristalice bacale na policajce “hemijska nadražajna sredstva” prilikom upada u Kongres.

Tek posle više od dva sata od početka napada na Kongres, Tramp je pozvao pristalice da se razidju, ali im je rekao da su “posebni” i ponovio neosnovane optužbe da su predsednički izbori pokradeni.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar