Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Iz Građanskog pokreta URA traže da se objavi sadržaj temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, te poručuju da mora biti potpisan nakon usaglašavanja sa domaćom zainteresovanom javnošću.

“Na nesreću dežurnih opozicionih partija, tviteraša, njihovih medija i interesno povezanih ljudi čiji se aktivizam ogleda jedino u tome da dižu tenzije, međuvjerski i međunacionalni nesklad, moramo ih razuvjeriti i razbiti njihove jeftine manipulacije i reći da dok Građanski pokret URA participira u vlasti sve će biti transparentno”, kazali su iz GP URA.

Kao što postoji temeljni ugovor sa Islamskom zajednicom i Katoličkom crkvom, dodaju, krajnje je vrijeme da takav ugovor dobije i pravoslavna verska zajednica čime bi sve one bile apsolutno dovedene u jednaki i jedinstveni pravni poredak države Crne Gore.

“Na taj način neće biti privilegovanih ili favorizovanih vjerskih zajednica jer će sve imati jasna prava i obaveze u jedinstvenom pravnom poretku države Crne Gore”, zaključuju iz GP URA.

Podsetimo, premijer Zdravko Krivokapić objavio je danas na Tviteru da je Vlada spremna za potpisivanje ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

“Razgovarao sam sa Njegovom Svetošću Patrijarhom Srpskim Porfirijem i uskoro ćemo usaglasiti termin potpisivanja ugovora. Ovo pitanje ne sme biti predmet politizacije ili podmetanja, ne bi li se ostvario koji politički poen”, napisao je Krivokapić.

Ako je SPC zadovoljna, dodaje, nije mu jasno zašto su nezadovoljni neki koji se danas predstavljaju njenim zaštitnicima.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić ranije je izjavio da je Srpska pravoslavne crkva (SPC) jedina tradicionalna crkva, odnosno verska zajednica, sa kojom država nije prethodno sklopila temeljni ugovor o saradnji, ali da će se „uskoro otkloniti i ta diskriminacija“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar