Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/RAMIL SITDIKOV / SPUTNIK POOL

Rejting ruskog predsednika Vladimira Putina u Rusiji popeo se na nivo na kojem je poslednji put bio pre više od pet godina, ukazuje novo istraživanje Levada centra, jedine nezavisne, nevladine organizacije za istraživanje u Rusiji.

Uprkos ruskoj invaziji na Ukrajinu ili zahvaljujući njoj, podrška ruskom predsedniku Vladimiru Putinu popela se ovog marta na 83 odsto, što predstavlja skok od čak 12 odsto u odnosu na februar prošle godina, kada je 71 odsto anketiranih Rusa iskazalo podršku predsedniku Putinu.

Kako ističe Gardijan, Putinov rejting je poslednji put bio na sličnom nivou 2017. godine, pre nego što je Rusija uvela „nepopularne“ reforme koje su podigle granicu starosti za penzionisanje u Rusiji, dok je pred početak rata u Ukrajini njegov rejting bio najniži u poslednjih pet godina.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/SERGEI GUNEYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Istraživanje Levada centra takođe ukazuje da se povećao i nivo poverenja u Vladimira Putina, takođe za 10 odsto u odnosu na godinu dana ranije, tako da sada 44 odsto anketiranih Rusa kaže da veruje predsedniku Putinu.

Istovremeno se povećalo i poverenje građana Rusije njihovom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, za 15 odsto, kao i ministru ruske odbrane Sergeju Šojguju za 16 odsto, uprkos tome što se dobar deo rata u Ukrajini nije pojavljio u javnosti.

Sergej Lavrov, Sergej Šojgu i Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

Kako dalje ukazuje istraživanje, „naglo se povećao i udeo onih koji veruju da stvari u zemlji idu u dobrom pravcu“:

U martu 2022. godine, 69 odsto anketiranih Rusa kazalo je da veruje da njihova zemlja ide u „dobrom pravcu“ dok je mesec dana ranije, u februaru 2022. godine, isto verovanje imalo 52 odsto ispitanih građana Rusije.

****

Bonus video: Vladimir Putin na stadionu u Moskvi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar