Oleksandr Sirski Foto:EPA-EFE/VITALII NOSACH

General Oleksandr Sirski, šef ukrajinskih oružanih snaga, izjavio je danas da ukrajinske trupe kontrolišu skoro 1.300 kvadratnih kilometara ruske Kurske oblasti, preneo je Asošijeted pres.

„Neprijatelj vuče trupe iz drugih pravaca, na taj način ih slabeći; Oni pokušavaju da stvore odbrambeni prsten oko naše ofanzivne grupe trupa i planiraju protivofanzivne akcije“, rekao je Sirski, govoreći o situaciji u Kurskom regionu.

PROČITAJTE JOŠ:

Sirski je rekao da je Ukrajina zarobila 594 ruska vojnika tokom operacije u Kurskoj oblasti, prvi put obelodanjujući tu cifru.

Upad Ukrajine zauzeo je 100 naselja, rekao je on. Moskovske trupe su pokušavale da izvrše kontranapad u toj oblasti i opkole kijevske snage, ali su ti pokušaji odbijeni, dodao je on. Gardijan nije mogao nezavisno da proveri brojke koje je dao Sirski.

On je rekao da je jedan od ciljeva Kurske operacije bio odvraćanje ruskih snaga sa drugih područja, pre svega od Pokrovska i Kurahova.

Srušen most u Kurskoj oblasti Foto: Ukrainian Armed Force via AP

„Operacija Kursk je preusmerila značajan broj njenih snaga“, rekao je on, napominjući da su ruske trupe povučene sa juga Ukrajine. „Za sada možemo reći da je na Kurski front poslato oko 30.000 vojnika i ta brojka raste.

U Pokrovsku, gradu rudarstva uglja koji ima stratešku vojnu vrednost kao transportno čvorište na koje je Rusija nedavno napredovala, Sirski je rekao da Rusija pokušava da poremeti ukrajinske linije snabdevanja na frontu. „Situacija na frontu Pokrovsk je prilično teška… neprijatelj koristi svoju prednost u ljudstvu, oružju i vojnoj opremi, aktivno koristi artiljeriju i avijaciju“, rekao je on.

U međuvremenu, Rafael Grosi, generalni direktor Međunarodneagencije za atomsku energiju, rekao je nakon današnje posete ruskoj nuklearnoj elektrani Kursk da postoji rizik od „nuklearnog incidenta“, preneo je Rojters.

Foto: EPA-EFE/NIKOLETTA STOYANOVA

Sirene za vazdušni napad su se nakratko oglasile u utorak popodne, ukazujući na opasnost od rakete, rekao je izveštač Rojtersa.

Prošle nedelje, Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da je Rusija prijavila fragmente dronova koji se nalaze otprilike 100 metara od nuklearnog skladišta istrošenog goriva u elektrani dok Ukrajina nastavlja ofanzivu na rusku teritoriju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare