Ukrajinci napadaju pontonske mostove i opremu u Kursku
Ukrajinci napadaju pontonske mostove i opremu u Kursku Foto: Ukrajinska vojska

Nakon što je bivši savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko, koji na X-u redovno objavljuje novosti vezane uz rusku invaziju na Ukrajinu, objavio snimak ukrajinskih napada na pontonske mostove koje su postavili Rusi u ruskoj regiji Kursk, na društvenim mrežama pojavio se novi snimak napada, koji je takođe podelio.

Snimak prikazuje ne samo udare na pontonske mostove, koji su se našli na meti uništenja nakon rušenja čvrstih mostova, već i svu inženjerijsku opremu angažovanu u te svrhe, poput kamiona koji prevoze opremu i slično.

U međuvremenu se oglasio i Kijev, rekavši da njegove snage koriste rakete HIMARS američke proizvodnje za uništavanje pontonskih mostova i inženjerijske opreme u zapadnoj ruskoj regiji Kursk. Ukrajina je uništila ili oštetila najmanje tri mosta preko reke Sejm otkako je Kijev započeo napad pre tri nedelje.

Napadi na mostove u naredna tri dana pomicali su se prema zapadu. Do ponedeljka uveče, rakete i bombe pogodile su – i teško oštetile ili uništile – betonske mostove u naseljima Zvanoje i Kariž. Nakon napada na most u Karižu u ponedeljak, Rusi su ostali bez jednostavnog načina za dovoženje vozila u Kursk jugozapadno od reke.

Nakon šest dana „rečnih borbi“ učinak je očigledan – velik deo Kurska, zapravo sve ruske snage jugozapadno od reke Sejm, praktično je odsečen od snabdevanja i pojačanja. Rusi ne mogu očekivati ni značajnije snabdevanje iz vazduh. Naime, ukrajinske snage učinile su vazdušni prostor iznad Kurska krajnje negostoljubivim za ruske helikoptere.

Zato su poslali inženjerske jedinice s pontonima i brodovima. Posmatrajući satelitske snimke, dopisnik „Radija Slobodna Evropa“ Mark Krutov identifikovao je izgradnju najmanje tri pontonska mosta.

Ako je Krutov mogao da vidi te mostove, mogli bi i ukrajinski obaveštajci. Ukrajinske FPV bespilotne letelice presrele su neke od jedinica za polaganje mostova dok su još bile na putu. Dronovi su pronašli i druge jedinice na samoj reci. Usledio je raketni napad.

„Gde ‘nestaju‘ ruski pontonski mostovi u regiji Kursk? Operateri… precizno ih uništavaju“, objavile su ukrajinske snage za specijalne operacije na Telegramu. Rečeno je da su korišteni raketni sistemi HIMARS, što je prva zvanična izjava iz Kijeva da je zapadno oružje korišćeno kao deo ofanzive, kako je preneo Skaj Njuz.

Rusija odbila još jedan ukrajinski pokušaj prodora preko granice

Ruske snage sprečile su ukrajinsku diverzantsku i izviđačku grupu da probije granicu u zapadnoj regiji Brjansku, oko 240 km udaljenoj od mesta ukrajinskog prodora u susednu regiju Kursk, rekao je ruski zvaničnik.

Rusija je u sredu rekla da su njene snage napredovale u istočnoj Ukrajini i počele da potiskuju ​​ukrajinske snage u regiji Kursku, iako je viši zapovednik upozorio da se ukrajinske snage pregrupišu za još jedan mogući napad, prenosi Jutarnji list.

Guverner Brjanska Aleksander Bogomaz rekao je da su graničari Savezne bezbednosne službe i ruske vojne jedinice odbili napad ukrajinskog diverzantsko-izviđačke grupe u sredu.

Rekao je da se pokušaj upada dogodio u okrugu Klimovo koji graniči s ukrajinskom regijom Černihiv. Regija Brjansk nalazi se severozapadno od regije Kursk gde je od početka avgusta u toku ukrajinski prodor.

Ukrajina je probila rusku granicu u regiji Kursk 6. avgusta u pokušaju da prisili Moskvu da skrene trupe s ostatka fronta, premda su ruske snage nastavile da napreduju u istočnoj Ukrajini poslednjih dana.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je oborilo 28 bespilotnih letelica iznad ruske teritorije, uključujući 13 u regiji Volgograd, sedam u Rostovu, četiri u Belgorodu, dve u Voronježu i po jednu u regijama Brjansku i Kursku.

Ukrajinci imaju jasan cilj da odvoje oko 775 kvadratnih kilometara Kurske oblasti jugozapadno od reke Sejm.

Sve je jasnije šta bi mogao da bude sledeći potez

To što su Ukrajinci toliko odlučni da izoluju Kursku oblast levo od Sejma je snažan signal da bi njihov sledeći potez, 15 dana nakon početka invazije na Kursk, mogao da bude kopneni napad preko Sejma na regiju koju su izolovali.

Ukrajinske snage imaju za cilj da „nadmaše neprijatelja u operativnom raspoređivanju snaga u ovom smeru“, objavio je ukrajinski Centar za odbrambene strategije (CDS). Uništenje mostova je ključ. Rusi više nemaju lak put do tog dela Kurska, ali Ukrajinci mogu ući u to područje prelaskom granice, prenosi Index.hr.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare