Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS/REUTERS/Leah Millis

Ukrajinske trupe saopštile su da su primorale rusku pešadijsku brigadu da se povuče iz oblasti u blizini Bahmuta, potvrđujući nedavnu izjavu vođe ruske paravojne formacije Vagner Jevgenija Prigožina da su ruske snage pobegle sa fronta.

Naime, istočni grad Bahmut od zime je glavna meta ruske ofanzive i uporište najkrvavijih borbi u Evropi od Drugog svetskog rata.

Vođa Vagnera rekao je u utorak da je ruska brigada napustila svoje položaje.

„Naša vojska beži. 72. brigada je jutros izgubila tri kvadratna kilometra, izgubili smo oko 500 ljudi“, naveo je Prigožin koji je više puta optuživao ruske oružane snage da ne pružaju dovoljnu podršku njegovoj privatnoj plaćeničkoj vojsci koja vodi borbe u Bahmutu.

„Brigada uništena, vozila uništena….“

To je sada potvrdila i ukrajinska treća zasebna jurišna brigada.

Pročitajte još:

„Zvanično je. Prigožinov izveštaj o bekstvu ruske 72. samostalne jurišne brigade iz oblasti Bahmuta i ‘500 leševa’ Rusa ostavljenih je istinit. 3. jurišna brigada je zahvalna na publicitetu o uspehu fronta“, saopštila je brigada.

Jedinica formirana iz nacionalističkog bataljona Azov objavila je i video snimak jednog od osnivača Azova, Andreja Bileckog, koji je rekao da su njegove snage „porazile“ rusku brigadu, prenosi Rojters.

Ukrajina rat Bahmut Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

„U stvari, 6. i 7. bataljon i brigada su skoro potpuno uništeni, obaveštajna služba brigade je uništena, veliki broj borbenih vozila je uništen, a značajan broj vojnika je zarobljen. Napadi su izvedeni na teritoriju široku tri kilometra i dubinu 2,6 kilometara, a cela teritorija je potpuno oslobođena od ruskih okupacionih snaga“, saopštio je.

BONUS VIDEO Ukrajinci uništili rusko skladište u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar