Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednik Komisije za zarazne bolesti Severne Makedonije Aleksandar Petličkovski izjavio je danas da je šestro ljudi za tri sedmice umrlo od gripa.

„To nije mali broj. Mislim da su svi oni bili nevakcinisani. Do do njih u starsnoj grupi iznad 65 godina, deo od 25 do 65“, rekao je Petličkovski na konferenciji za novinare nako sednice te komisije.

Direktorka Klinike za infektivne bolesti u Skoplju Milena Stevanović je rekla da je poslednji smrtni slučaj od gripa žena od oko 45 godina sa ozbiljnim rizicima za tešku bolest, sa brojnim komorbiditetima, koja je preminula na toj klinici.

„Na Infektivnoj klinici trenutno je hospitalizovano sedam osoba sa gripom, pet sa potvrdom, a dve su na čekanju. Šest osoba je hospitalizovano sa kovidom 19“, rekla je Stevanović.

Istakla je da brojevi rastu i da će se za kratko vreme postići pik i da zato svi treba da budu pažljivi.

„Grip može da bude ozbiljna bolest i treba je ozbiljno shvatiti. Vakcina je namoćnije oružje u borbi protiv gripa i to treba imati na umu“, rekla je direktorka skopske infektivne klinike Milena Stevanović.

Komisija za zarazne bolesti Severne Makdonije je danas, na redovnoj sednici, odlučila da preporuči da zbog sezonskih respiratornih tegoba svi koji se osećaju bolesno nose maske, kao i da se maske nose u zdravstvenim ustanovama i domovima za zaštitu starih lica.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar