Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Veći broj građana okupio se u nedelju popodne u središtu Rijeke protestujući protiv postavljanja umetničke instalacije Nemanje Cvijanovića "Spomenik crvenoj Rijeci - samoobrambeni spomenik". Petokraka je na krov Riječkog nebodera. postavljena u sklopu programa Evropske prestonice kulture, saopšteno je iz Rijeke 2020.

Okupljeni su nakon okupljanja na Mostu hrvatskih branitelja prošli Korzom do Riječkog nebodera, a mirno okupljanje organizovano je putem društvenih mreža.

Iz operativnog dežurstva Policijske uprave primorsko-goranske doznaje se da je policija izašla na mesto događaja te da tokom okupljanja nije bilo policijskog postupanja.

Objašnjenje za protest za Novi list dao je Predsednik UHBDDR PGŽ-a Nikica Maravić.

„Organizovali smo spontano okupljanje protiv ovog rugla u gradu Rijeci, zvezde petokrake simbola najvećeg zla u Republici Hrvatskoj od ’45. naovamo. Ta zvezda je jako puno zla napravila. Dovoljno se setiti Domovinskog rata i Vukovara, Škabrnje, ubijenih ljudi, zapaljenih crkvi, sela i gradova.

Tu zvezdu sada opet guraju i preferiraju.

Ako je Rijeka prestonica kulture mislim da se ne bi trebali slaviti simboli zločina posebno s obzirom da je prošle godine zakonom zabranjena upotreba simbola povezanih s totalitarnim režimima“, rekao je Maravić za Novi list.

Umetnička instalacija Nemanje Cvijanovića „Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik“ postavljena je u nedelju ujutro na krovu Riječkog nebodera na dan odluke o priključenju Rijeke Hrvatskoj, a u sklopu programa Evropske prestonice kulture, saopšteno je iz Rijeke 2020.

Reč je o skulpturi u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvezde petokrake u koju je uronjeno 2800 krhotina stakla koje, kako je saopšteno, podsećaju na 2800 poginulih boraca u bici za Rijeku.

Iz Rijeke 2020 naveli su da je umetnička intervencija postavljena na dan kada je 1943. Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH), čijim je Izvršnim odborom predsedao književnik Vladimir Nazor, donelo Odluku o povratku Rijeke Hrvatskoj.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare