Rijeka pre korone, u danima pred početak projekta Evropska prestonica kulture/Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Više od 500 saradnika i predstavnika različitih organizacija potpisalo je protestnu notu upućenu Ministarstvu kulture, Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, kojom traže da se ne obustavljaju aktivnosti u okviru projekta Evropska prestonica kulture (EPK) i tako odbrane radna mesta i ispoštuje pravo na rad.

U noti se od tih institucija traži da ostanu dosledni hrabrosti i podršci koju su pokazali prilikom kandidature Rijeke kao Evropske prestonice kulture i omoguće da se projekt nastavi, a da se program prilagodi novim okolnostima usled pandemije.

Ističu da je Rijeka, dobijanjem titule grada nosioca EPK u 2020. godini, dobila jedinstvenu i neponovljivu priliku ne samo da stavi fokus na kulturu, nego i da bude jedan od pokretača društvenih i ekonomskih promena.

„Toj ideji, u koju je utkano značajno višegodišnje ulaganje s konotacijama daleko širim od finansijskog, sada preti radikalno gašenje”, navodi se u noti.

Rijeka, Evropska prestonica kulture za 2020/ Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Podsećaju da je iz firme otpušteno 59 radnika i da je potpuno neizvesna finansijska i programska sudbina celog projekta EPK, koji je do pre samo nekoliko nedelja proglašavan najznačajnijim projektom hrvatske kulture.

“Šokirani smo tako radikalnom odlukom, posebno imajući u vidu da je upravo rad jedna od glavnih tema EPK. Šokirana je njome i šira javnost, o čemu poslednjih dana svedoče deseci javnih istupa koji u širokom rasponu emocija i stavova reagiraju na obustavu aktivnosti, a konačno dokazuju koliko je ovaj projekt u javnoj percepciji bitan”, ističe se u noti.

Istovremeno, upozoravaju da će radikalno gašenje projekta neizmerno uticati na veru da je bolja budućnost moguća kao i na lokalnu kulturno-umetničku scenu, ali i na čitav grad.

Notu su podržali brojni ugledni pojedinici hrvatskih i inostranih kulturnih radnika, kao i Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije, Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“, ambasada SAD u Hrvatskoj i drugi.